Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdős Norbert: az EP szakbizottsága elfogadta az európai Méz-jelentést

2018-01-23 19:36:00

Az európai méz, a méhészek és a méhek, valamint a fogyasztók védelmében tanúsított európai egységet mutatja, hogy az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága elfogadta az úgynevezett Méz-jelentést - közölte Erdős Norbert a Fidesz EP-képviselője kedden.

    A képviselő közleményében elmondta, hogy a Méz-jelentés közel ötszáz módosító indítványának több mint négyötödét sikerült kompromisszumos szövegben rögzíteni.
    Korábban elmondta, ezért kezdeményezték a Méz-jelentést, mert az EU-nak nemcsak, hogy fel kell vennie a versenyt a kontinensen kívülről, például Kínából behozott mézekkel, hanem meg is kell védenie azokkal szemben. A kínai méz mintegy 20 százaléka ugyanis bizonyítottan hamisított.
    Véleménye szerint ez nem csak a fogyasztók súlyos megtévesztéséhez és az uniós élelmiszerbiztonsági előírások semmibe vételéhez vezet, hanem hosszú távon az EU-ban előállított méz visszaszorulását eredményezheti a belső piacon.
    Elmondása szerint sokan visszaélnek egyebek mellett a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 2011-es rendelet nem kellően szigorú előírásaival, az "EU-s és EU-n kívüli mézek keveréke" címke alkalmazásával. A jelentésben kezdeményezett szabályozás szerint a csomagolás címkéjén azt kellene feltüntetni, hogy a végtermékben felhasznált EU-n kívüli méz melyik harmadik országból származik, továbbá azt, hogy a kiszerelt termékben ez a tétel pontosan hány százalékos arányban van jelen. Egyebek mellett szeretnék betiltatni a gyantaszűrés alkalmazását is, amely lehetővé teszi a mézet szennyező különböző szermaradványok, például antibiotikumok vagy a cukorszirup, eltüntetését.
    Erdős Norbert kiemelte, a jelentés elfogadását követően, továbbra is szükséges a mézhamisítás, a növényvédő szerek túlzott és nem megfelelő használata, valamint a méhészek támogatásainak csökkentése elleni hatékony fellépés.
    Az Európai Parlament plenáris ülése február 28-án tart nyilvános vitát a jelentésről, majd ezt követően március 1-én szavaz arról.