Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megvádoltak 97 beteg megölésével egy német ápolót

2018-01-23 07:52:00

Megvádoltak 97 beteg megölésével hétfőn Németországban egy kórházi ápolót.

    A német sajtóban Niels H. néven azonosított férfi az oldenburgi ügyészség szerint összesen 106 beteget gyilkolhatott meg, de három ember haláláért már elítélték, három esetben pedig nem sikerült a vádelemeléshez elég bizonyítékot gyűjteni.
    A német kriminalisztika egyik legnagyobb szabású sorozatgyilkossági ügyét több mint három éven keresztül vizsgálta egy nyomozócsoport. Megállapították, hogy a vádlott bizonyíthatóan megölt 62 beteget az Alsó-Szászország tartományi Oldenburg kórházában, további 35 beteget pedig az ugyancsak alsó-szászországi Delmenhorst kórházában - jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.
     A 41 éves férfi a kórházak intenzív osztályán dolgozott, áldozatainál különböző gyógyszerek túladagolásával szívhalált idézett elő, hogy bizonyítsa az újraélesztés területén szerzett tudását. A vizsgálatok szerint ezekben a vészhelyzetekben feltűnően viselkedett, igyekezett a középpontba kerülni, elismerésre vágyott. Az újraélesztés számos esetben nem sikerült, vagyis az ápoló megölte a beteget.
    Az esetek 2000 és 2005 között történtek. Az ápoló 2005-ben bukott le, amikor a delmenhorsti klinika intenzív osztályán egy kollegája rajtakapta, hogy halálos veszélyt okozó injekciót ad be egy betegnek, és leállít egy életfontosságú gyógyszert adagoló berendezést. 
    Az ügyben 2008-ban jogerőseb elítélték, majd 2015-ben egy másik ügyben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték kétrendbeli emberölés és kétrendbeli emberölési kísérlet miatt. Az áldozatok hozzátartozóinak nyomására megvizsgálták a munkahelyein a tevékenysége alatt történt valamennyi halálesetet, aminek során exhumáltak 134 holttestet. 
    Meglehet, hogy az ápoló még sokkal több ember haláláért felelős, mert számos holttestet elhamvasztottak, így nem lehetett elvégezni a gyógyszer-túladagolás nyomainak feltárására irányuló vizsgálatot.