Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bírósági ítélet a Navalnij stábját finanszírozó alap felszámolásáról

2018-01-22 19:05:00

Elrendelte egy moszkvai bíróság hétfőn az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus választási stábjának finanszírozását biztosító Ötödik Évszak elnevezésű alap felszámolását.

    A bíróság az orosz igazságügyi minisztérium keresete ügyében döntött így.
    Az indoklás szerint a 2014-ben létrehozott alap egyebek között az elnökválasztási korteskedés támogatásával megsértette saját alapszabályát. A kifogások között szerepelt még, hogy az alap bitcoinban gyűjtött támogatást - az orosz választási törvény tiltja a regisztrált jelöltek titkos finanszírozását - és megsértette a személyi adatok védelmére vonatkozó előírásokat.
    A védelem szerint az igazságügyi tárca nem talált egyetlen olyan szabálysértést sem, amely indokolta volna az alap felszámolását; a kifogások egy része kiküszöbölhető lett volna, egy másik része pedig nem bizonyított. Leonyid Volkov, Navalnij kampánystábjának vezetője a Twitteren közölte, hogy az ítélet megfellebbezésére 30 nap áll rendelkezésre, és a testület egyelőre folytatja munkáját.
    Navalnij elnökjelölt-aspiránsként történő bejegyzését december 25-én utasította el az orosz Központi Választási Bizottság, a politikus gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetésére hivatkozva. Az ellenzéki aktivista ezt követően kampányt hirdetett a választások bojkottálása és azok eredményének elutasítása érdekében.
    A politikus követői január 28-ra "választói sztrájkot" hirdettek meg Moszkvába, Szentpétervárra és más orosz nagyvárosokba.
    Az elnökjelölt-aspiránsok közül egyébként Roman Hugyjakov, a Csesztno politikai párt elnökjelölt-aspiránsa hétfőn bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök javára visszalép a politikai versenytől. Állítása szerint egyébként a hivatalos bejegyzéséhez szükséges 100 ezer aláírásnál 5 ezerrel többet sikerült összegyűjtenie. 
    A Vedomosztyi című napilapnak a Hugyjakov visszalépését megelőzően a Polgári Kezdemények Bizottsága elnevezésű liberális testület adataira hivatkozó összegzése szerint 70-en értesítették az orosz Központi Választási Bizottságot arról, hogy indulni akarnak az idei elnökválasztáson, ám az ehhez szükséges dokumentációt már csak 36-an terjesztették be. A bizottság közülük 19-et engedett tovább a hivatalos elnökjelöltté váláshoz vezető aláírásgyűjtési szakaszba. Három aspiráns azóta visszalépett.
    A Vedomosztyi által megszólaltatott Alekszandrt Pozsalov politológus úgy vélekedett, hogy a szavazólapra végül csak 6-7 jelölt neve kerül majd fel.