Auguszta napja van. | 2024.03.29

Látogatói rekordot döntött a kaposvári Seuso-kiállítás

2018-01-22 15:09:00

Látogatói rekordot jelentett a Rippl-Rónai Múzeum számára a vasárnap zárult Seuso-vándorkiállítás kaposvári állomása: az intézmény történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid idő alatt 22 ezer 300-an tekintettek volna meg egy tárlatot - tájékoztatta a polgármesteri hivatal hétfőn az MTI-t.

    Közleményükben felidézték, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincseket bemutató kiállítása Székesfehérvár és Zalaegerszeg után érkezett Kaposvárra. A késő római ötvösművészet legjelentősebb ismert leletegyüttesét a kiállítás-sorozat egyetlen dél-dunántúli helyszínén, december 29. és január 21. között vehette szemügyre a nagyközönség.
    A kincs Kaposvárt követően Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható - tették hozzá.
    A polgármesteri hivatal korábban közölte, az ezüsttárgyakat folyamatosan nagy érdeklődés kísérte a somogyi megyeszékhelyen, volt olyan nap, amikor mintegy 1200-an váltottak belépőt a tárlatnak helyet adó Fő utcai épületbe.
    A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származik. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.
    A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, az országból illegális körülmények között jutott ki. A magyar kormány a leletegyüttes első hét darabját 2014-ben, a második felét tavaly nyáron szerezte vissza.