Gedeon napja van. | 2024.03.28

Francia külügyminiszter: Trump követelései néha ultimátumokra hasonlítanak

2018-01-22 12:52:00

Noha Donald Trump amerikai elnök nem mondta fel az iráni nukleáris megállapodást, az azzal kapcsolatban Európának kinyilvánított követelései ultimátumokra hasonlítanak - jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek tanácskozását megelőzően hétfőn.

    A francia tárcavezető elmondta, a tárgyalásokon lehetőség lesz arra, hogy az unió áttekintse az iráni atomalku dossziéit és egyetértésben kimondja: mivel nincs alternatívája a szerződésnek, fent kell tartani a megállapodást, amely alapvető eleme a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelemnek.
    Véleménye szerint a miniszterek várhatóan aggodalmukat fejezik ki a Teherán ballsiztikusrakéta-programja miatt, és Irán bizonytalanságot keltő tevékenysége miatt a térségben.
    Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy újra kell tárgyalni vagy fel kell mondani az Irán és a hatok - az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - között 2015 nyarán létrejött megállapodást, amelynek keretében Teherán arra tett ígéretet, hogy korlátok közé szorítja atomprogramját a vele szembeni gazdasági szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Trump nem rég hitelesítette a megállapodás végrehajtását, de tudatta, hogy legközelebb, ősszel már nem fogja.
    Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön leszögezte, az Európai Unió továbbra is kiáll az iráni nukleáris egyezmény mellett, mely a jelek szerint jól működik, megfelelő garanciákat nyújt, és eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.