Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több embert őrizetbe vettek Törökországban a szíriai hadműveletet ellenző internetes megnyilvánulásaik miatt

2018-01-22 11:22:45

Huszonnégy embert őrizetbe vettek Törökországban, amiért az észak-szíriai Afrínnál indított török hadműveletet ellenző posztokat tettek közzé a közösségi médiában - közölte a török belügyminisztérium hétfőn.

    A kormány szerint ez terrorista propaganda.
    Az Ihlas török hírügynökség információi alapján az őrizetbe vettekkel együtt eddig összesen 57 ember ellen indult nyomozás az afríni hadművelettel kapcsolatban. A gyanú szerint az érintettek "terrorista propagandát folytattak", "megsértették az államfőt és a közalkalmazottakat", "nyilvánosan gyengíteni próbálták a török nemzetet, az államot és az ország haderejét", valamint "gyűlölködésre, illetve ellenségeskedésre buzdítottak."
    Az 57 gyanúsított között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) három politikusa is: Ayhan Bilgen, a párt szóvivője, Nadir Yildirim, a HDP társelnök-helyettese, továbbá Alican Önlü tunceli képviselő.
    Bilgen Twitter-fiókján azt írta: "ha a hadművelet sikerrel jár, polgárháborúba sodorja az országot, ha sikertelen lesz, a puccs talaját készíti elő." Yildirim pedig egy körlevelében "megszállási kísérletnek" minősítette a beavatkozást és az utcára hívta tiltakozni az embereket.
    Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnapi beszédében jelezte: "lépésről lépésre követjük a HDP-t, ahol az utcára vonulnak, a biztonsági erők a nyakukban lesznek."
    A Yeni Safak török kormányközeli napilap hétfői értesülése szerint a török haderő és a vele szövetséges, mérsékelt ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) északi, északnyugati és nyugati irányból behatolva eddig 11 falvat foglalt el Afrín kerületben. Az NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy az előrenyomulást a légierő mellett a török tüzérség is támogatja Kilis tartomány felől.
    A török haderő szombaton nagyszabású katonai beavatkozásba kezdett az Afrín térségét ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, mert úgy vélte, hogy a szervezet "folyamatosan bővülő fegyverarzenálja" miatt napról napra nagyobb fenyegetést jelentett Törökországra nézve. Ankara a törökországi kurd szeparatista Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t, miközben Washington fegyverekkel támogatja a szíriai kurd milíciát az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban.