Gedeon napja van. | 2024.03.28

Izraelben nem emelnek vádat a jordániai nagykövetség biztonsági őre ellen a gyilkos lövésekért

2018-01-21 15:45:00

Izraelben nem emelnek vádat az ország jordániai nagykövetségének volt biztonsági őre ellen, aki tavaly júliusban megölt két embert - közölte a Maarív című újság honlapja vasárnap. 

    Benjámin Netanjahu miniszterelnök megerősítette, hogy Izrael hivatalosan elnézést kért Jordániától az Ammánban történt tavalyi súlyos incidensért, amelyben két jordán állampolgárt lőtt agyon a nagykövetség biztonsági őre. 
    Jordánia eredetileg azt követelte, hogy állítsák bíróság elé a lövöldöző biztonságit, de ehelyett az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a külügyminisztérium felülvizsgálja az esetről készített jegyzőkönyveket és az őr eljárását, és átadja az eredményeket a jordániai illetékeseknek. 
    Tavaly júliusban diplomáciai törést okozott a két ország kapcsolatában a tisztázatlan körülmények között történt lövöldözés, az esetet követően hazatért Izraelbe az ország ammáni nagykövete, és azóta nem is vette át posztját sem ő, sem másik diplomata. 
    Jordániában visszatetszést keltett, amikor Jeruzsálemben a kormányfő hősnek kijáró módon fogadta a két ember életét kioltó biztonsági alkalmazottat, aki Izrael álláspontja szerint önvédelemből használta fegyverét, amikor megölt egy lakásában dolgozó, rá késsel támadó asztalost, és egy rosszul irányzott lövéssel véletlenül megölt egy ártatlan szakembert is.
    Izrael ötmillió dolláros kártérítést fizet, de nem közvetlenül a károsultaknak, hanem Jordánia kormányának, amely a pénz fölött rendelkezik. Néhány nappal ezelőtt az izraeli média jelentette, hogy egyezség született Jordániával és hamarosan új nagykövet utazhat Ammánba. 
    Az egyezség és a kárpótlás pontot kíván tenni nemcsak a 2017. július 23-án zajlott eset, hanem egy 2014. március 10-én történt vitatott ügy végére is. 2014 tavaszán ugyanis a Jordánia és Izrael közötti határállomáson, az Allenby hídon egy nézeteltérés során az izraeli katonák agyonlőtték Raed Zeiter jordániai bírót, aki állításuk szerint fémrúddal támadt rájuk.