Gedeon napja van. | 2024.03.28

Montenegró április 15-én választ új köztársasági elnököt

2018-01-19 12:29:00

Április 15-re írta ki az államfőválasztást Ivan Brajovic montenegrói házelnök pénteken Podgoricában.

    Az ország 2006-ban kikiáltott függetlensége óta ez lesz a harmadik elnökválasztás.
    A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) beszámolója szerint a házelnök az utóbbi napokban tárgyalt a parlamenti pártokkal a legmegfelelőbb időpontról, az egyeztetésen azonban az ellenzék nem vett részt, mert úgy vélte, véleményét a parlament elnöke úgysem hallgatná meg. 
    Egyelőre egyik párt sem közölte, hogy kit indít a választáson, a sajtóban megjelent információk szerint viszont nem kizárt, hogy egy évvel "politikai nyugdíjba vonulása" után Milo Djukanovic - aki korábban több mint húsz éven át vezette az országot miniszterelnökként vagy elnökként - ismét elnöki babérokra tör.
    A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az állampolgárok Milo Djukanovicot vagy az ellenzéki Aleksa Becicet látnák a legszívesebben az elnöki székben.
    Filip Vujanovic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma májusban jár le, és mivel 2003 óta megszakítás nélkül három mandátumban volt államfő, nem jelöltetheti magát ismét. 
    Az elnökválasztásról szóló törvény értelmében a voksolást a megbízatás lejárta előtt legalább 120 nappal ki kell írni, a kiírástól számítva pedig legalább 60, de legfeljebb 90 napon belül meg kell tartani. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg öt évre.