Emma napja van. | 2024.04.19

Grezsa István átadta a Kárpátalja megyei gyermekkórház felújított tetőszerkezetét

2018-01-18 19:23:00

Ünnepélyesen átadta a Kárpátalja Megyei Gyermekkórház fertőző osztályának 4,5 millió forintos magyar kormánytámogatással felújított tetőszerkezetét Grezsa István kormánybiztos csütörtökön Munkácson.

    Az átadási ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa elmondta, közel két évvel ezelőtt járt a megyei gyermekkórházban, ahol megdöbbenéssel tapasztalta, hogy évek óta beázik a fertőző osztály több mint száz éves épületének a teteje, és méltatlan körülmények között folyik a betegek gyógyítása. Ekkor született a döntés arról, hogy Magyarország 4,5 millió forinttal járul hozzá a mintegy 800 négyzetméternyi tetőszerkezet felújításához, de bürokratikus akadályok miatt a munkálatokat csak mostanra sikerült befejezni - tette hozzá.
    A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy 2016-ban a magyar kormány döntést hozott arról, hogy öt éven át biztosítja Kárpátalja korosztályos védőoltásokkal történő teljes ellátását, évenként mintegy egymilliárd forint értékben. Jelenleg Ukrajnában, így Kárpátalján is terjed a kanyaró, s Magyarország oltóanyaggal is segíti a szomszédos ukrajnai megyét, mert a gyermekek kanyaró elleni oltottsága alig 25 százalék - mondta. Megjegyezte, hogy Magyarország idén is folytatja Kárpátalja egész társadalmát érintő egészségügyi támogatását. Ezekkel a gesztusokkal Magyarország azt a szándékát nyilvánítja ki, hogy Ukrajna megbízható és jó szomszédja kíván lenni. A megyei gyermekkórháznak nyújtott támogatás is jelzés Magyarország részéről a kijevi vezetésnek, hogy a két ország kapcsolatait inkább az együttműködésre kellene építeni az elhibázott törvénykezés helyett - emelte ki.