Andrea napja van. | 2024.04.18

Nem befolyásolja a visegrádi együttműködést a cseh elnökválasztás

2018-01-13 21:22:39

Nem befolyásolja a visegrádi együttműködés jövőjét a cseh elnökválasztás kimenetele, mivel egyik jelölttől sem várható jelentős változás, Csehországban az államfő egyébként sem tudja érdemben befolyásolni a diplomáciát - mondta Szarka László történész szombaton az M1 aktuális csatorna esti műsorában. 

    A cseh elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok többségét, a második fordulóban Milos Zeman jelenlegi államfő és Jirí Drahos, a cseh tudományos akadémia volt elnöke versenyez a szavazatokért.
    Szarka László szerint a voksoláson a vidéki és a városi szavazatok nem különültek el élesen, de a két jelölt között óriási a különbség. Kiemelte, hogy a második elnöki ciklusáért versengő konzervatív Milos Zeman "a nép jelöltje" és Andrej Babis miniszterelnök szövetségese, együttműködésük a következő hetekben meghatározó lesz Csehország számára. Zeman március közepéig akkor is hivatalban marad, ha elveszti a választást, addig viszont újabb kormányalakítási megbízást adhat Babisnak - tette hozzá.
    Az EU-párti Drahos az első fordulóban csak Prágában tudott felülkerekedni ellenfelén, a második fordulóra várhatóan megpróbálja maga mögé állítani a továbbjutásból kimaradó jelöltek szavazóit - mondta a szakértő.
    Szarka László szerint a két hét múlva esedékes szavazást meghatározhatja a Zeman elleni protesthangulat, de az sem kizárt, hogy az újrainduló elnök a kormányfő támogatásával hatalmas szavazói bázist tud megnyerni magának. A cseh közvélemény hasonló a lengyelhez és a magyarhoz, ez pedig Zemannak kedvezhet, de Drahos bizonyos témákkal megoszthatja ellenfele szavazótáborát - tette hozzá.