Andrea napja van. | 2024.04.18

Bucsaiak a Kéktúrán - Az északi hegyek útjain, Putnoktól - Gömörszőlősig

2018-01-13 16:01:00

Ország és természetjárásra adta fejét egy elkötelezett kis csapat a Békés megyei Bucsáról. A körülbelül negyven főt számláló természetjáró csoport 2011-ben alakult. Első túráikat a település határában, a Hortobágy-Berettyó délibábos tájain tették meg, felfedezve a hazai érintetlen természeti környezet. 

A csoport, a környék „újrafelfedezése” után nagy fába vágta a fejszéjét. Nem kisebb célt tűzött ki, mint a Kéktúra útvonalon megismerni Észak-Magyarország hegyeit, kies tájait. Az elmúlt években jártak a zempléni, abaúji, mátrai, bükki, csereháti tájakon. Túracéljaikat hősiesen teljesítették, legyen jó vagy rossz idő, essen eső vagy süssön a nap, fújjon a szél vagy csak éppen lengedezzen a szellő.

Putnok - Gömörszőlős 12,6 km. A táv Keleméren keresztül a putnoki Szörnyű-völgyben vezet.

A 12,6 kilométeres Putnok-Gömörszőlős táv, a kéktúraszakasz 24-es számot viselő, Bódvaszilas és Putnok közötti, mintegy 60 kilométeres szakaszán található. A Putnok közelében lévő Szörnyű-völgy "szörnyűségeiről", a keleméri Mohos-tavakról, a tőzegmohás lápról, a lápi Kisasszonyok fájáról, és a putnoki farkasemberről számos legenda született.

Bucsaiak a Kéktúrán természetjáró csoport a Szörnyű-völgyben. (Baloldalt elöl Gyarmati László és családja, a kép jobb oldalán Harmati Gyula szervező.)

A csoportban minden korosztály képviselteti magát. A legfiatalabb tizenéves, a legidősebb túl van a hetvenen. Közös bennük, hogy szeretik, tisztelik és védik a természetet. Vallják, hogy a tiszta levegő, a páratlan környezet, a jó társaság része az egészséges életmódnak.

- Az elmúlt hét évben számos Észak-magyarországi útvonalat bebarangoltunk. Júliusban Zádorfalván, négynapos kiránduláson zárjuk a Kéktúra programunkat. A mai túránkon, Putnok – Gömörszőlős közötti 12,6 kilométeres távot teljesítjük - mondta el hírportálunknak Harmati Gyula szervező.

A csoportban örömmel fedeztem fel általános iskolai matematikai tanáromat Gyarmati Lászlót, a legidősebb túrázót, aki feleségével és kisfiával együtt, immár sokadjára teljesíti a vállalt távot.

Fényképezés és rövid pihenő után a természetjárók elindultak Kelemér felé azon az úton, melyen egykor Tompa Mihály járt.

(dávid)