Gedeon napja van. | 2024.03.28

Atomenergia hivatal: biztonságosan üzemelnek az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények

2018-01-11 16:30:00

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján.

    A főigazgató elmondta: az OAH több mint 2000 ellenőrzést végzett tavaly. A létesítményekből 32 eseményt jelentettek, de ezek a nukleáris biztonságot nem érintették, a hétfokozatú nemzetközi skála alapján a legenyhébb, skála alatti besorolást kapták.
    A hivatal tavaly decemberben kiadta a paksi atomerőmű 4-es blokkjának 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét. Az elmúlt évtizedek mérési eredményei, illetve az elemzések alapján a süllyedés hatásai nem fogják meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket - közölte Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.
    Az első három paksi blokk üzemidejének hosszabbításakor is vizsgálták a létesítmények süllyedését, de a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, így kiemelten kezelték a kérdést, emiatt szerepel a süllyedéssel kapcsolatban külön rendelkezés is a 4-es blokk engedélyében - jelezte.
    Nem kapta volna meg az üzemidő hosszabbítás-engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia hivatal bármilyen problémát észlelt volna - hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.
    Hullán Szabolcs felidézte, az OAH 2017 márciusában kiadta a két új paksi blokk telephely-engedélyét. A beruházás ütemterve szerint 2018-ban érkezik majd be a hivatalhoz az új blokkok létesítésiengedély-kérelme, valamint be kell nyújtani a fizikai védelmi tervet is.
    A főigazgató-helyettes elmondta, a hivatalhoz érkezett tavaly engedélykérelem néhány felvonulási épület építésére. Az OAH a kérelmet értékelte, és egyeztetések után a fővállalkozó Roszatom úgy döntött, hogy visszaveszi javításra és kiegészítésre a dokumentumokat. Idén várható ezek, illetve további felvonulási épületek engedélykérelme.
    Hullán Szabolcs kitért arra, hogy a 2011-es fukusimai baleset után az európai uniós tagországokban kötelezően célzott biztonsági felülvizsgálatot végeztek, a program befejezése 2018-ra várható. Az OAH 46 intézkedést rendelt el a paksi atomerőműnél, ebből eddig 33 teljesítését fogadta el a hatóság.
    Emlékeztetett arra is, a felülvizsgálat azt állapította meg, hogy az atomerőmű teljesen megfelel a legkorszerűbb követelményeknek, a végrehajtandó intézkedések a biztonsági tartalékok növelését szolgálják.
    Az EU további, tematikus biztonsági felülvizsgálatot is elrendelt, amelynek középpontjában a nukleáris létesítmények öregedési folyamatainak kezelése áll. A magyar jelentést tavaly decemberben, határidőre benyújtották, a vizsgálat uniós szakasza idén tavasszal várható - mondta el Hullán Szabolcs.
    Fichtinger Gyula főigazgató hangsúlyozta, folyamatos a hazai nukleáris terület nemzetközi értékelése.
    A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója (IPPAS) 2013-ban megvizsgálta a magyarországi nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerét, majd tavaly újabb felülvizsgálatra került sor. Ennek során a nemzetközi szakértők megállapították, hogy Magyarország jelentős előrehaladást ért el a korábbi misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában - emelte ki a főigazgató.
    Idén újra érkezik a nemzetközi ügynökség szakértői delegációja, azt értékelik majd, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló korábbi misszió után hogyan kezelte Magyarország a javaslatokat és észrevételeket - ismertette.
    Fichtinger Gyula a nemzetközi kapcsolatokról szólva egyebek mellett kitért arra: kétoldalú kapcsolatokat létesítettek a finn, az orosz és a belorusz nukleáris hatóságokkal, ezekben az országokban épül ugyanolyan típusú atomerőmű, mint Magyarországon.