Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ipari, kiskereskedelmi és inflációs statisztikai adatok várhatók a jövő héten

2018-01-07 09:45:00

Több makrogazdasági adat is megjelenik a jövő héten, így az ipari termelési, kiskereskedelmi és külkereskedelmi, valamint inflációs mutatók, ezek mellett a tavalyi államháztartási adatokat is közlik.

    Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés novemberi előzetes adatát. Októberben az ipari termelés volumene 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok alapján egyaránt. Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az év első 10 hónapjában a termelés 5,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. 
    Szintén hétfőn jelenik meg a novemberi kiskereskedelmi forgalom előzetes adata. Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,3 százalékkal nőtt a nyers és a naptárhatástól megtisztított adat szerint egyaránt. Az év első tíz hónapjában a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az elmúlt év azonos időszakában.
    Hétfőn közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás tavalyi egész éves, és december végi alakulásának gyorstájékoztatóját. Tavaly november végén 1667 milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének hiánya, az uniós támogatások megelőlegezése, illetve a 2,75 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek kifizetett inflációkövető kiegészítés és a legfeljebb 12 ezer forintos prémium kifizetése után. A deficit 38,8 százalékkal haladja meg az egész évre előirányzott 1200,8 milliárd hiányt. A november havi deficit 220,8 milliárd forintot tett ki. Az év első 11 hónapjában a központi költségvetés 1667,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 93,3 milliárd forintos hiánnyal zártak, míg az elkülönített állami pénzalapok 121,3 milliárd forintos többletet értek el. Az NGM közleménye azonban megismételte, hogy az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos  hiánycél biztonsággal teljesíthető.
    Kedden közli a KSH a külkereskedelmi forgalom tavaly novemberi alakulásának első becslését. Tavaly októberben az export euróban számolt értéke 11,5 százalékkal, az importé 17,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kereskedelmi többlet 495 millió euró volt, 302 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az év első tíz hónapjában az export 9,1, az import 12,3 százalékkal nőtt euróban számolva, a 7,023 milliárd euró idei kereskedelmi mérlegtöbblet 1,415 milliárd euróval kisebb a tavalyinál. 
    Csütörtökön teszi közzé a KSH a tavaly novemberi ipari termelés részletes adatát.
    Pénteken a fogyasztói árak alakulásának tavaly decemberi és egész éves mutatóját publikálja a KSH. Tavaly novemberben 2,5 százalékos volt az éves infláció. A tavalyi év első 11 hónapjában az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.