Emma napja van. | 2024.04.19

A Star Wars-úttörő Jonathan Erland vizuáliseffektus-guru Oscar-díjat kap életművéért 

2018-01-05 13:15:00

A filmipar fejlődését előrelendítő tíz tudományos és technológiai eredményt díjaz az amerikai filmakadémia februárban, a kitüntetettek között szerepel Jonathan Erland, aki úttörő munkát végzett a vizuális effektusok terén, egyebek mellett a Csillagok háborúja különleges effektusain is dolgozott.

     A 79 éves brit Erland a Gordon E. Sawyer-díjat kapja a tudományos és technikai Oscarok február 10-i gáláján Los Angelesben. A vizuáliseffektus-mágust korábban több alkalommal díjazta a filmakadémia, ezúttal az Oscar-szobrot is átveheti életművéért. Erland a Csillagok háborúja (1977) után mások mellett az Űrgolyhók, a Star Trek: A mozifilm és az Életerő című filmeket is jegyezte.
    A díjátadón 34 személyt és egy szervezetet díjaznak tíz kiemelkedő, innovatív eredményért.
    A tudományos és technológiai elismeréseket a filmakadémia szakmai bizottsága nem az előző évi teljesítményekért, hanem a filmiparban már bizonyított fejlesztésekért ítéli oda. "A díjazott személyek jelentős hozzájárulást nyújtottak a mozgófilm evolúciós fejlődéséhez, erőfeszítéseik tovább erősítik iparunk kreativitását" - hangúlyozta Ray Feeney, a bizottság elnöke.
    A filmakadémia technikai eredményekért odaítélt oklevelét az Industrial Light and Magic effektusműhelyének, a DreamWorks animációs stúdiójának és a Pixar animációs stúdiójának szakemberi is megkapják.
    A filmakadémia plakettjével ismerik el a Shotover K1 kamerarendszer kidolgozóinak - John Coyle, Brad Hurndell, Vikas Sathaye és Shane Buckham - munkáját, a Houdini látványeffektus- és animációs rendszert megvalósító csoportot, amelyben Jeff Lait, Mark Tucker, Cristin Barghiel és John Lynchand dolgozott, továbbá a Nuke kompozíciós rendszer és a Hydrascope teleszkópos kamerarendszer fejlesztőit.
    Tudományos és technikai Oscar-szobrot vehet majd át Mark Elendt és a Side Effects Software cég a Houdini vizuáliseffektus- és animációs rendszerért.
    A 90. Oscar-díjátadó ceremóniát március 4-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban. Az élő közvetítést több mint 200 országban láthatják a nézők.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó