Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM-államtitkár: a zártkertek problémája 5-6 millió tulajdonost érinthet

2018-01-03 14:58:00

Az országban 200 ezer hektár zártkert van és az osztatlan közös tulajdonok révén 5-6 millió tulajdonos is érintett lehet - ezért is fontos a Zártkert program, amelyben idén az önkormányzatok elsősorban a zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 

    Hozzátette: a zártkertek azok a falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök amiket korábban nem vontak be a szövetkezetekbe és amelyeken paraszti gazdálkodás folyt. Ma ezek a területek a magyar táj karakteres elemei, valamint olyan tájfajták (cigány alma, mézes körte, tüskés körte) találhatóak, amelyek kikerültek köztermesztésből.
    Az államtitkár kiemelte: a program keretösszege 2 milliárd forint, ami idén mintegy 200 önkormányzatnak nyújt segítséget. 
    V. Németh Zsolt az m1 aktuális csatornán arról számolt be, hogy az önkormányzatok maximum 10 millió forintra pályázhatnak, a támogatások vissza nem térítendőek. A pályázatokat január 2-tól január 31-ig lehet benyújtani, elektronikus úton a Hermann Ottó Intézet honlapján, de a dokumentumokat nyomtatott formában is be kell küldeni. 
    Az önkormányzatok a programban a parcellák megközelítését szolgáló utak építésére, karbantartására pályázhatnak, valamint a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére.