Emma napja van. | 2024.04.19

Az FHB eladta a Diófa Alapkezelőt a Takarékbanknak

2017-12-29 19:12:42

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. értékesítette a Diófa Alapkezelő Zrt. jegyzett tőkéjének 88,29 százalékát megtestesítő részvénycsomagját a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-nek - közölte az FHB a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken.

    A bejelentés egy nappal követte a tájékoztatást arról, hogy az FHB-csoport, a takarékszövetkezeti integráció tagja értékesítette ingatlanos és befektetési cégét a Takarékbanknak, az integráció központi bankjának.
    Az FHB Jelzálogbank augusztusi jelentésében ismertette stratégiáját, ebben jelezték, hogy a tervek szerint 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működnek tovább, a jelzáloglevél-kibocsátásra és értékesítésre koncentrálnak, valamint az integráció és külső partnerek részére refinanszírozzák a jelzálog-hitelportfóliót. 
    A Diófa Alapkezelő korábban többek között a Diófa Ingatlanalap kezelője volt, ezt a funkcióját az idén júliusban adta át a Konzum Befektetési Alapkezelőnek. A mintegy 200 millió forintos alaptőkéjű Diófa kisebbségi tulajdonosai a Status Capital Zrt. (5,1 százalék) és más kisbefektetők.
    Az FHB 2. negyedéves jelentésében azt közölte: a Diófa Alapkezelő által kezelt alapok nettó eszközértéke 9,2 százalékkal nőtt az előző negyedév végéhez képest. A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap nettó eszközértéke június végén megközelítette a 173 milliárd forintot és ezzel a Diófa által kezelt összes nettó eszközérték közel 38 százalékát adta. A Diófa Alapkezelő által kezelt alapok és egyéb portfoliók összesített nettó eszközértéke a félév végén 460,8 milliárd forint volt. Az alapkezelő 200 millió forinttal gyarapította a bankcsoport nyereségét.
    Az FHB Jelzálogbank a második negyedévben adózás után 121 millió forint veszteséget könyvelt el az előző negyedévi 279 millió forint nyereség és a tavalyi második negyedévi 268 millió forint veszteség után.
    Az FHB-csoport konszolidált mérlegfőösszege idén június 30-án 574,6 milliárd forint volt, az előző negyedév véginél 0,1 százalékkal, a 2016. június 30-i mérlegfőösszegnél 7 százalékkal alacsonyabb.
    Az FHB Jelzálogbank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek.