Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szilveszteri tűzijátékkal köszönti Brüsszel a jövőre 60 éves Atomiumot

2017-12-29 16:11:00

Szilveszteri tűzijátékkal köszönti Brüsszel az egyik szimbólumának számító Automiumot, amely jövőre lesz 60 éves - közölte a La Libre Belgique című belga napilap pénteken.

    A hagyományosan Brüsszel főterén rendezett nagyszabású, szilveszteri tűzijátékot idén az 1958-as világkiállításra épített belga pavilonnál tartják, ezzel veszi kezdetét az atomszerkezetet modellező, hatalmas acélépület 2018-ban esedékes születésnapja alkalmából tervezett rendezvénysorozat.
    Az év utolsó napjának éjszakáján, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szabadtéri táncos mulatsággal, színházi előadással egybekötött fényjáték várja az ünneplőket - tette hozzá a napilap.
    2018-ban lesz hatvan éve, hogy 1958. április 17-én megnyílt Brüsszelben a második világháború utáni első világkiállítás, amelynek jelképe, a vas atommag felépítését ábrázoló Atomium lett.     
    Az épület bevallottan a világ leghíresebb világkiállítási építményével, a párizsi Eiffel-toronnyal kívánt vetélkedni, jóllehet eredetileg csupán a hat hónapos kiállítási időszakra tervezték. 
    André Waterkeyn mérnök alkotása 165 milliárdszoros nagyításban pontos mása a vasatom magjának. A 102 méter magas építmény kilenc gömbje közül a legmagasabban lévőbe a világ egykori leggyorsabb liftje viszi fel a látogatókat kevesebb mint 23 másodperc alatt.
    A világkiállítások épületeit általában lebontják, vagy új funkciót kapnak, de az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium ma is a belga főváros jelképe.
    Az első világkiállítást 1851-ben Angliában rendezték, hogy az érdeklődők elé tárja a brit birodalom eredményeit, "mindazt, amit az emberiség teremteni és termelni tud, legyen az nyersanyag, gép, használati cikk, találmány vagy alkotás".