József napja van. | 2024.03.19

Szerb menekültügyi főbiztos: megfeleződött a Szerbiában tartózkodó migránsok száma

2017-12-18 15:46:02

Szerbiában jelenleg körülbelül 4500 migráns tartózkodik, ami azt jelenti, hogy az év eleje óta majdnem megfeleződött a számuk - jelentette ki Vladimir Cucic szerb menekültügyi főbiztos hétfőn az N1 regionális televízió beszámolója szerint.

    A menekültügyi szakember tájékoztatása szerint januárban 8500 migráns volt az országban, és közülük mintegy 2500-nak nem jutott hely a befogadó központokban. Most azonban körülbelül 4100-an vannak a központokban, míg valamivel több mint 300-an nem hajlandók elfoglalni a nekik fenntartott szállásokat, és inkább az erdőkben, illetve elhagyatott házakban húzzák meg magukat. A legtöbben a horvát és a magyar határ közelében vannak, abban reménykednek, hogy illegálisan juthatnak be az Európai Unióba. 
    Szerbia 18 befogadó központjában körülbelül hatezer migránst tudnak elszállásolni. A központokban fűtenek, és az ott tartózkodó gyerekeket beoltották, valamint iskolai oktatásban részesítik - mondta Vladimir Cucic. 
    A migránsválság kezdete óta több mint egymillióan vonultak át Szerbián, ám a határok tavalyi lezárása óta lelassult az illegális bevándorlás, kevesebben érkeznek az országba, és a határellenőrzések szigorítása miatt kevesebben is tudnak továbbjutni. A menekültügyi főbiztosság korábbi adatai szerint a nyugat-balkáni országban már hónapok óta nem haladta meg a migránsok száma a hatezret, vagyis azt a számot, ahány embert el tudnak szállásolni a befogadó központokban.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány