Auguszta napja van. | 2024.03.29

"...arra született az ember, hogy szeressen és szeressék” - Betlehemet avattak Forrón

2017-12-18 07:10:00

A keresztény világban a betlehem állítása a legelterjedtebb karácsonyi szokás. Alig van ma Magyarországon olyan templom vagy városi főtér, ahová ne állítanának betlehemet az adventi időszakban. Forrón, az idén társadalmi összefogással építették meg Jézus születését szimbolizáló jászolt, amelyet advent utolsó vasárnapján szenteltek meg.

Rakaczki Zoltán polgármester és Mata András katolikus plébános felavatja a betlehemet (A képre kattintva képtár nyílik.)

A Fő téren felépített betlehem megáldására érkezett polgárokat, Rakaczki Zoltán polgármester köszöntötte. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a várakozás idején tapasztalható egymás iránti szeretet kitart az év többi napján is, mert az ember arra született, hogy szeressen és szeressék. Rakaczki Zoltán köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik hozzájárultak a bethlehem építésének költségeihez.

A kép baloldalán Glonczi Péter, Ady Endre Karácsony című versét szavalja (A képre kattintva képtár nyílik.)

A műsorban szaxafonon közreműködött Hanki János és Novák Írisz. Ady Endre, Karácsony című versét Glonczi Péter szavalta el. Végezetül Mata András katolikus plébános áldotta meg a bethlehemet.

  • A korai keresztény időkben is jászlat állítottak a templomokban karácsonykor, hogy a Kisjézusnak legyen mibe megszületnie. Ezt a hagyományt teljesítette ki Assisi Szent Ferenc, akit különösen foglalkoztatott a gyermek Jézus alakja. Ferenc már évek óta Assisi közelében, Greccio városa mellett élt remeteségben, amikor 1223-ban azt kérte egy helybéli, János nevű gazdag embertől, hogy karácsony estéjén elevenítsék fel Jézus születésének történetét: „tulajdon testi szemeimmel akarom szemlélni gyermeki korlátoltságának kényelmetlenségeit, látni akarom, hogyan helyeztetett a jászolba”. A ferencesekkel terjedt el a szokás Európában. Szent Ferenc betlehemét még nem a templomban mutatták be, hanem egy erdőben, de Európa-szerte a templomi élőképes betlehem bemutatása terjedt el elsősorban. A 15-16. században már általános szokásnak mondható. Az egyház azonban egy idő után élőképes betlehemet és más dramatikus játékokat is a templomon kívül engedélyezett csak . Ennek köszönhető a figurális betlehemek megjelenése, ill. a betlehemezés szokásának elterjedése köztereken, iskolákban, kocsmákban.