Auguszta napja van. | 2024.03.29

Finnország kitüntette Angela Merkelt a nemek közötti egyenlőség előmozdításáért

2017-12-15 08:01:42

Angela Merkel német kancellár kapja Finnország nemrégiben alapított, a nemek közötti egyenlőség előmozdításáért járó nemzetközi díját - jelentette be Juha Sipila finn miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozón.

    Sipila elmondta, hogy Angela Merkel, aki sok nő és fiatal lány példaképe, azért kapja a kiemelt jelentőségű - 150 ezer euróval járó - díjat, mert a világ egyik legbefolyásosabb politikusaként elkötelezett védelmezője az emberi méltóságnak és az emberi jogoknak. Merkel többször is az uniós állam-, illetve kormányfők csúcstalálkozóinak témái közé emelte a nemek közötti egyenlőség kérdését, és sokat tett a nők jogainak elismeréséért a fejlődő országokban. 
    Finnország a díj által - amelyet most adnak át első ízben - világszerte kívánja erősíteni a nemek közötti egyenlőség elismerését - tette hozzá.
    A finn kormányfő kiemelte, hogy Finnország volt a világ első országa, amely 1906-ban egyenlő politikai jogokat biztosított a nők számára, és azóta a nemek közötti egyenlőség alapvető értékei közé tartozik.