Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2017-12-11 16:03:11

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Szárazföldünk északnyugati felén többközéppontú ciklon helyezkedik el, emiatt arrafelé általában erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, az északi tájakon havazik. Ugyanakkor kontinensünk délkeleti területén anticiklonális hatások érvényesülnek, ott általában kevés a felhő, sokat süt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak- és Északkelet-Európában többfelé fagypont alatt alakul, sőt az Ural előterében -10, -19 fokot is mérnek. Délebbre enyhébb az idő, ott 0 és 10 fok között változik a maximum-hőmérséklet. A legmelegebb a nyugati és déli vidékeken van, ott a kora délutáni órákra többnyire 10 és 19 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölé a nyugat-európai ciklon előoldalán enyhe, váltakozó nedvességtartalmú, majd ismét hidegebb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Éjszaka fátyolfelhős lesz az ég, csak helyenként lesz vastagabb felhőzet, számottevő csapadék nem valószínű. Kedden északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de délkeleten, keleten estig változóan felhős lesz az ég. Délelőtt északnyugaton, délután a Dunántúlon és északon egyre többfelé várható eső, zápor, este az Alpokalján és a Bakonyban havas eső, havazás is előfordulhat. A Tiszántúlon csapadék nem valószínű. A déli szél kedd reggelig sokfelé erős, nagy területen viharos lesz, majd kedden késő délelőttől a szél északnyugatira fordul és mérséklődik, de keleten erős marad a déli szél. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, de északkeleten a szélvédett helyeken 2, 5 fok valószínű. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 12 és 18 fok között várható. Északnyugaton a reggeli órákban áll be a maximum-hőmérséklet.