Emma napja van. | 2024.04.19

Felmérés: Marjan Sarec, a szlovén elnökválasztáson alulmaradt jelölt pártja tört az élre

2017-12-11 13:57:03

Az elnökválasztáson nemrég alulmaradt Marjan Sarec pártja tört az élre a népszerűségi listán Szlovéniában, egy héttel azután, hogy Sarec megerősítette, indul a 2018-as parlamenti választásokon - derült ki a ljubljanai Delo napilap által végzett közvélemény-kutatás hétfőn ismertetett eredményéből.

    A novemberben tartott elnökválasztás második fordulóját Borut Pahor hivatalban lévő államfő nyerte meg a szavazatok 52,94 százalékával, de alig maradt el tőle a szintén függetlenként induló, baloldali Marjan Sarec, aki a voksok 47,06 százalékát szerezte meg. Sarecet saját regionális pártja, a Marjan Sarec Pártja (LMS) színeiben választották meg korábban Kamnik polgármesterévé, az elnökválasztáson azonban függetlenként indult.
    Az első részeredmények közzététele után Sarec gratulált Pahornak a választási győzelemhez, és már akkor jelezte, hogy pártja indulni fog a közelgő parlamenti választásokon.
    Az 1036 ember megkérdezésével múlt héten készített közvélemény-kutatás eredménye szerint a szlovén pártok között első helyen a jelenleg parlamenti mandátummal nem rendelkező LMS áll 15,7 százalékkal, második helyen a kisebbik koalíciós párt, a Szociáldemokraták (SD) állnak 12,4, míg a harmadik helyen a Janez Jansa volt kormányfő által vezetett, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 12,2 százalékkal. Egy hónappal korábban a szociáldemokraták még 19,8, a SDS pedig 13,8 százalékon álltak. 
    Az említett pártokon kívül az 5 százalékos parlamenti küszöböt a nagyobbik koalíciós partner, a Karl Erjavec külügyminiszter vezette, balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS) (6,4 százalék), az ellenzéki Új Szlovénia (6,1 százalék) és a Miror Cerar kormányfő vezette Modern Centrum Párt (SMC) (5,5 százalék) lépné még át a felmérés eredménye szerint.
    A legnépszerűbb politikusok listáját továbbra is Borut Pahor vezeti. Őt követi Marjan Sarec, akinek a legnagyobb mértékben nőtt a támogatottsága az elmúlt hónapokban. A legtöbbet Miro Cerar kormányfő népszerűsége csökkent, aki visszaesett a 17. helyre.