Auguszta napja van. | 2024.03.29

Miniszterelnöknek nevezte ki Andrej Babist a cseh államfő

2017-12-06 14:25:29

Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában kormányfővé nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét.

    Az új kormányfő jogkörei elődje, Bohuslav Sobotka ügyvezető kormányfő végleges távozásáig korlátozottak.
    A Babis-kormány tagjainak kinevezésére az államfő közlése szerint december 13-án kerül sor. Andrej Babis azt tervezi, hogy kormányának programját januárban terjeszti a képviselőház elé, és kér bizalmat számára.     Milos Zeman Babis kinevezésekor közölte: ott lesz ezen a parlamenti alsóházi ülésen, és támogatásáról fogja biztosítani az új kabinetet.
    A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO mozgalomnak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni az ANO-val, Babis kisebbségi kormányt tervez. 
    "A magas fákat gyakran éri villámütés" - figyelmeztette az új miniszterelnököt az államfő. Megjegyezte: fel kell készülnie arra, hogy a média egy része "tovább fogja fokozni Babis-ellenes kampányát". 
    "Csehországnak az eddigieknél jóval aktívabbnak kell lennie az Európai Unióban" - mondta kinevezése után Andrej Babis újságíróknak. Hozzátette: a migrációs probléma megoldásaként javasolni fogja az Európai Uniónak, hogy fokozza harcát az embercsempészek ellen.
    Belpolitikai téren a korrupció és a kliensrendszer elleni küzdelmet jelölte meg legfontosabb feladatként az új cseh kormányfő.
    Andrej Babis elmondta, hogy a következő napokban és hetekben újra tárgyalni kíván a parlamenti pártokkal kormányának támogatásáról vagy megtűréséről.
    Sajtóértesülések szerint az Andrej Babis vezette kormánynak 15 tagja lesz. Kisebbségi kormány lesz, amelyben az ANO mozgalom tagjain kívül több tárcát párton kívüli szakemberek fognak vezetni. Az új kabinetben kilenc új miniszter kap helyet. Babis öt minisztere, akik az előző kormány tagjai voltak, maradnak, de ketten közülük új tárcát kapnak: Martin Stropnicky eddigi védelmi miniszter a külügyi tárca élére kerül, míg Karla Slechtová eddigi regionális fejlesztési miniszter a védelmi tárca irányítását veszi át. Andrej Babis májusig a Sobotka-kormány első miniszterelnök-helyettese és pénzügyminiszter volt.