Auguszta napja van. | 2024.03.29

Huszonöt magyar városban lopott meg idős embereket egy szlovák férfi

2017-12-06 12:39:56

Vádemelési javaslattal befejezték a nyomozást egy szlovák férfi ellen, aki huszonöt magyar városban, csaknem száz esetben összesen 34,5 millió forintot lopott idős emberektől - tájékoztatta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-t.

    Dobó Dénes elmondta: a Debreceni Rendőrkapitányság nyolcvanhét kifosztás, négy lopás, kétrendbeli készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés, valamint közokirat-hamisítás miatt folytatott több mint egyéves nyomozást J. Balaz szlovák állampolgár ellen. 
    Március 6-án Győrben fogták el a gyanúsítottat, akiről kiderült, hogy 2015 januárjától csaknem száz kifosztást, illetve lopást követett el. Debrecenen kívül Budapesten, Cegléden, Dunaújvárosban, Egerben, Győrben, Gyulán, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett, Sátoraljaújhelyen, Siófokon, Sopronban, Szegeden, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Vácon, Veszprémben és Zalaegerszegen követett el bűncselekményeket a 45 éves, magyarul tökéletesen beszélő férfi. Általában közüzemi szolgáltató munkatársának kiadva magát jutott be idős emberek lakásába a megnyerő modorú, határozott fellépésű férfi. Nagy címletű pénz váltására hivatkozott, közben kifigyelte, honnan veszik elő a házigazdák a pénzt, majd elterelte a figyelmüket és ellopta értékeiket.
    Az okozott kár megtérülése érdekében a magyar rendőrök felvették a kapcsolatot szlovák kollégáikkal; kiderült, hogy a férfi a lopott pénzt jórészt luxusutazásokra és rulettezésre költötte. 
    A debreceni nyomozók júniusban fejezték be a helyszíni kihallgatásokat a huszonöt városban, ahol a férfi sorra megmutatta, hogyan követte el tetteit.
    A rendőrség a nyomozati anyagokat vádemelési javaslattal a napokban adta az ügyészségnek - közölte Dobó Dénes.