Emma napja van. | 2024.04.19

Fazekas: a falugazdász program határokon át egyesíti a magyar gazdatársadalmat

2017-12-06 12:25:02

A falugazdász program határokon át egyesíti a magyar gazdatársadalmat, erősíti a Kárpát-medencében élő termelők kapcsolatát, segít a pályázati lehetőségek kihasználásában, a termőföld megtartásában és a következő nemzedékek megélhetésében azokon a területeken is, amelyek most nem a magyar államhoz tartoznak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

    A tárcavezető kedden jelentette be, hogy a kárpát-medencei falugazdász programnak köszönhetően 400 millió forintos támogatásból 100 fölé emelkedik a külhoni magyar gazdákat segítő falugazdászok száma.
    Fazekas Sándor ismertette, hogy a program az egységes kárpát-medencei gazdasági tér kialakításának fontos eleme, hálózata a szomszédos országok minden magyarlakta területére eljut. A falugazdászokat a helyben működő egyesületek választják ki és alkalmazza a magyar kormány támogatásával - tette hozzá. A Magyarországon már sikerrel működő rendszer együttműködő szervezetei összesen százezernél is több embert érhetnek el - hangsúlyozta.
    A miniszter szerint a gyorsan változó feltételek és kihívások miatt a gazdáknak szakmai támogatásra van szükségük ahhoz, hogy a szülőföldjükön boldogulhassanak, ezért - mint fogalmazott - határon belül és azon túl képzési programokat is indítani kell, a Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program pedig már több mint 100 milliárd forinttal segítette eddig is az elcsatolt területeken élőket.
    Fazekas Sándor közölte: az érintettek nyitottak a falugazdász hálózat külhoni kiterjesztése iránt, termékeik pedig - mint azt a szeptemberi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) tapasztalatai is bizonyítják - népszerűek az anyaországi fogyasztók körében.
    A Kossuth rádió reggeli műsorában a földművelésügy miniszter kiemelte, hogy a falugazdász-hálózat kiterjesztésének keddi bejelentését tudatosan időzítették a kettős állampolgárságról 2004. december 5-én tartott népszavazás évfordulójára. Hozzátette: a külhoni magyarok több mint kétharmada vidéki településeken él, így szükségük van a mezőgazdaságot érintő segítségre. Fazekas Sándor szerint az intézkedés jogi keretei mind az uniós, mind az unión kívüli államok esetében biztosítottak.