Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egészségügyi államtitkár: az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie

2017-12-01 20:49:44

Az egészségügyi államtitkár szerint az utcai segítségnyújtásban mindenkinek részt kell vennie, nem szabad másokra várni; a bajba jutott embereknek sok esetben csak így van esélyük a maradandó károsodás nélküli túlélésre.

    Ónodi-Szűcs Zoltán az Országos Mentőszolgálat Wake Up - Mentsünk együtt életet! című, középiskolásoknak szóló országos kampányának debreceni állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon az utcákon évente hatezer olyan ember lesz rosszul, akihez mentőt kell hívni.
    A mentők kiérkezési ideje 15 perc, ugyanakkor öt percnyi esélyük van az embereknek arra, hogy maradandó károsodás nélkül túléljék a rosszullétet, ezért a mellettük állóknak azonnal a segítségükre kell sietniük, és a mentők kiérkezéséig meg kell kezdeni az újraélesztést - magyarázta a tennivalókat az államtitkár.
    Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: a rossz újraélesztés is jobb, mint ha semmit nem tesznek, ugyanis e nélkül percenként 8-10 százalékkal csökken a bajba jutott emberek esélye, hogy maradandó károsodás nélkül meggyógyuljanak.
    A nap folyamán a debreceni Kossuth gyakorló, illetve a Tóth Árpád gimnáziumban összesen háromszáz középiskolás mentősök irányításával, úgynevezett ambubabákon gyakorolhatta, hogyan kezdjék el az újraélesztést addig, amíg megérkezik a mentő.
    Az újraélesztési bemutatókon ott voltak az Irie Maffia zenekar tagjai is: a diákok a szívmasszázst az együttes 100 bpm (beats per minute - percenkénti leütésszám) ütemű Wake Up! című slágerérére tanulták meg, a dal ritmusa ugyanis pontosan illeszkedik a mellkaskompressziók tempójához.
    Ónodi-Szűcs Zoltán köszönetet mondott az együttesnek, amiért személyesen részt vesznek a kampányban és jelenlétükkel is mozgósítják a fiatalokat: eddig összesen több mint 850 diák kapott oktatást újraélesztésből.
    Az MTI érdeklődésére hozzátette: azon túl, hogy felhívják a figyelmet a gyors segítségnyújtásra, fontos az is, hogy az alaptantervbe is bekerüljön az újraélesztés oktatása, és erre jó az esély.
    Csató Gábor szerint az életmentés állami feladat és a kormány fontos stratégiai kérdésnek tekinti a mentőszolgálat fejlesztését, de tudni kell: hiába érkeznek ki a mentők a rosszul lévő emberhez, ha addig senki semmit nem tett az érdekében. "Néhány perces tanfolyammal gyakorlott újraélesztővé lehet válni" - mondta. Ehhez Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: sokan félnek attól, hogy esetleg "bajt okoznak az újraélesztéssel, de nem tudnak bajt okozni, csak azzal, ha nem csinálnak semmit". 
    Papp Csaba, a debreceni önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, maga is aneszteziológus szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy az újraélesztés komoly fizikai munka, "de bátran kell csinálni, mélyen nyomni a mellkast, nem baj, ha roppan, ha törik a borda, az meggyógyul, de életet így lehet menteni".
    Elmondta azt is: az önkormányzat két ambubabát adományozott a tankerületnek, hogy minden 12. évfolyamos debreceni diák tanulja meg az újraélesztést.