Csongor napja van. | 2024.04.16

Évtizedes csúcsra gyorsult az új lakások értékesítése az Egyesült Államokban 

2017-11-27 16:36:23

Egy évtizedes csúcsra gyorsult az új lakások értékesítése az Egyesült Államokban októberben, ami mutatja a gazdaság erejét, de egyben tükrözi a kínálat gyengeségét. 

    Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 6,2 százalékkal növekedett az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2007 októbere óta a legmagasabbra, 685 ezerre emelkedett az egy hónappal korábbi, a felülvizsgálat után 667 ezerről 645 ezerre módosított számról. 
    Elemzők 6,3 százalékos csökkenést, 625 ezres értéket vártak októberre. 
    Éves összevetésben 18,7 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban októberben. Egy évvel korábban 577 ezer volt az újlakás-eladások évesített darabszáma. 
    Az októberi újlakás-eladások ütemével számolva 4,9 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 5 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához. 
    Különösen erősen emelkedtek az eladások az ország északkeleti és középnyugati részén. Sok vásárló azért döntött új lakás mellett, mert a használt lakások piacán nagyon szűk a kínálat. 
    Az eladó ingatlanok hiánya felfelé hajtja az árakat. Az új lakások átlagára októberben 400 ezer 200 dollár volt, 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 312 ezer 800 dolláros mediánár 3,30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 302 ezer 800 dollárt.
    Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.