Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: csak idő kérdése, hogy az Iszlám Állam vállalja a merényletet

2017-11-24 16:07:34

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint csak idő kérdése, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vállalja magára a pénteken Egyiptomban, egy mecsetnél elkövetett merényletet.

    Horváth Józsefet arról kérdezték pénteken az M1 aktuális csatornán, hogy több robbantással és lőfegyverekkel merényletet követtek el pénteken Egyiptomban egy mecsetnél. A legfrissebb híre szerint legkevesebb 184 halottja van a terrortámadásnak.
    A szakértő azért valószínűsítette, hogy az Iszlám Állam áll a merénylet mögött, mert ebben a térségben, a Sínai-félszigeten harmadik éve gyakorlatilag egy "fiókszervezete" működik a terrorszervezetnek, amelyet az egyiptomi hadsereg még nem tudott felszámolni. Úgy fogalmazott: olyan enkláve alakult ki, amelyről nem zárható ki, hogy a dzsihadisták menekülési útvonala lesz Szíriából vagy Irakból.
    Ennél a merényletnél nem a vallási szempontot kell kiemelni, hanem egyfajta elrettentés lehetett a terroristák célja, mert nem szeretnék, hogy a gyéren lakott területre az egyiptomi kormányerők nagyobb létszámban bevonuljanak - mondta.
    Hozzátette: "üzenet" is lehetett a támadás a környéken élő mérsékelt muszlimoknak, akik adott esetben nem szimpatizálnak az Iszlám Állam radikális nézeteivel.