Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemkívánatos a twitterezés és a szelfizés a német parlamentben

2017-11-24 12:01:58

Nemkívánatos a twitterezés és a szelfizés a német szövetségi parlament (Bundestag) üléstermében - figyelmeztette a képviselőket Wolfgang Schäuble elnök német lapok pénteki jelentései szerint.

    A parlamenti elnök a képviselőknek írt levelében kiemelte, hogy a fényképezésre, Twitter-bejegyzések írására vagy a plenáris vitákról szóló egyéb típusú hírek terjesztésére szolgáló készülékek használata az ülésteremben nem méltó a Bundestaghoz. 
    Az ilyen tevékenység "illetlen, és ezért nemkívánatos" - írta Wolfgang Schäuble, aki valószínűleg azért írt levelet az ügyben a képviselőknek, mert a hétfőn tartott első rendes ülésen igen sokan készítettek fényképeket.
    Az elnök felidézte a technikai eszközök használatát szabályozó előírásokat, amelyek alapján az ülésteremben "csak visszafogottan és a plenáris vitákhoz illő módon" szabad használni készülékeket, "különösen mobiltelefonokat és táblagépeket".
    Mindazon eszközök használata pedig tilos, amelyeket a képviselők előtti padokra kell állítani és felnyitni, és amelyek működtetése hanghatásokkal jár, ami "különösen a laptop számítógépekre" vonatkozik - áll a levélben. 
    Több lap kiemelte, hogy a hétfői ülés levezetésében közreműködő egyik alelnöknek, Wolfgang Kubickinek, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusának meg kellett szakítania a vitát, hogy figyelmeztessen két újonc FDP-s képviselőt arra, hogy nem szabad az ülésteremben fényképezni. A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) egyik képviselője pedig olyan fényképeket tett közzé a Twitteren, amelyeken kizárólag üres székeket lehet látni, amivel az sugallta, hogy a képviselők nem veszik komolyan a munkájukat, holott a Bundestag 709 tagja közül alig néhányan hiányoztak az ülésről.
    Ugyanakkor számos képviselő bírálta az elnök lépését. A twitterezés ügyében "nem ez volt az utolsó szó" - Twitter oldalán Dorothee Bär, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, a közlekedési és digitális infrastuktúráért felelős minisztérium államtitkára.