Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csúcstalálkozóra hívja az építőipari ágazat képviselőit Varga Mihály

2017-11-21 11:25:48

A magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével - jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, Budapesten. 

    Szeptemberben több mint 23 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, s ez a bővülési ütem várhatóan kitart az év hátralevő részében is - fűzte hozzá a nemzetgazdasági miniszter.
    Varga Mihály megjegyezte: az építőiparban az első háromnegyed évben 130 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma.
    A családi otthonteremtési kedvezmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az első háromnegyed évben közel nyolcezer új lakás épült - hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: a lakásépítési engedélyek számának 52 százalékos növekedése azt jelzi, hogy van még lendület az ágazatban. 
    Az építőipar újfajta kihívás elé került, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt a munkaerő pótlása és szakképzése fontos kérdés lesz a jövőben, állapította meg.
    A kormány célja az építőipari ágazati konzultációval, hogy valamilyen módon segítséget nyújtson a szektor képviselőinek abban, hogy "gond nélkül képesek legyenek teljesíteni megrendeléseiket", illetve a nagyobb beruházások kifutásával is folytatódhasson az ágazat bővülése - összegezte Varga Mihály. 
    Részleteket újságírói kérdésre sem árult el a várható intézkedésekről, mindössze annyit mondott: rendszerszinten is foglalkozni kell a hatékonyság, a szakemberhiány és a különböző technológiai újdonságok kérdésével. Az áfa-szabályok módosítása egyelőre nincs napirenden - fűzte hozzá.
    Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén az építőipar 25 százalékkal növelni fogja a teljesítményét, ami 2200-2300 milliárd forint értékű teljesítményt jelent. 
    Jelenleg 4000 milliárd értékű élő megrendelés állománya van az építőiparnak, és hónapról hónapra növekszik ez a szám - tette hozzá.
    Koji László szerint amennyiben az építőipar nem képes növelni kapacitásait, akkor 2018-2019-ben legalább 550-600 milliárd forintos rés keletkezik a fizetőképes kereslet és a szektor kapacitásai között. 
    A pénteki találkozón a szakma képviselői a miniszter elé terjesztik elképzeléseiket a beruházások élénkítéséről, a foglalkoztatási helyzet javításáról, a finanszírozási kérdésekről, illetve a cégek szervezettebb együttműködéséről - tájékoztatta a résztvevőket az érdekképviselet vezetője.