Andrea napja van. | 2024.04.18

Ismét több mint száz korábbi rendőr ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával

2017-11-16 08:54:10

Újabb 108 korábbi rendőr ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    A rajtaütéseket főként a fővárosban, Ankarában hajtják végre, de a hatósági fellépés országszerte még további 29 tartományra kiterjed. A gyanúsítottak között rendőrfőnök és felügyelő is van. Az egykori rendőrök egy része nyugdíjas, másik része a 16 hónapja tartó rendkívüli állapot keretében vesztette el állását. A reggeli órákra hatvan embert már előállítottak.
    A török vezetés a 2016. július 15-i incidensért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalmat teszi felelőssé, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek is nyilvánított.
    A korábbi rendőrök elleni csütörtöki razziával egy időben Isztambulban és további 6 tartományban további 39 ember ellen is elfogatóparancsot adtak ki. Őket azzal gyanúsítják, hogy a Gülen-hálózat tagjai, valamint pénzügyileg támogatták azt. Ankara szerint a gülenisták hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába.
    Törökországban a hatalomátvételi kísérlet óta összesen több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük rendőröket és üzletembereket - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. Süleyman Soylu török belügyminiszter legutóbbi beszámolója szerint mintegy 48 500 gyanúsított továbbra is letartóztatásban van.
    Szerdán másfél évtől tíz és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 59 török rendőrt egy isztambuli bíróság, miután a vádlottak használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül állítólag a tavaly júliusi puccskísérletet is szervezték.
    Mivel a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is, az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.