Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁSZ: 14 párt nem jutott mandátumhoz 2014-ben

2017-11-15 08:55:03

Tizennégy olyan párt volt, amely - bár megmérette magát -, nem jutott mandátumhoz 2014-ben, az előző országgyűlési választásokon - mondta Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

    A főtitkár fontos előrelépésnek nevezte a kampányfinanszírozási törvény módosítását, amiről kedden döntött a parlament. Ennek értelmében, ha egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson egyszázalékos eredményt sem ér el, köteles visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.
    Mint mondta, fontos az is, hogy a módosítás után azokat a pártokat is ellenőrizheti az ÁSZ, amelyek 1 százalék feletti eredményt értek el.
    A főtitkár közlése szerint az általuk 2014-ben ellenőrzött 14 párt összesen 3,5 milliárd forintnyi támogatást kapott. Az ÁSZ vizsgálata 12 pártnál állapított meg valamilyen szabálytalanságot a közpénzek felhasználásában - tette hozzá. 
    Példaként említette, hogy találtak gyanús - valószínűleg fiktív - számlákat, és olyanokat, amelyek nem feleltek meg a számviteli törvény előírásainak. Kilenc esetben kellett emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulniuk - mondta.