Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hallgatag évtized, az 1970-es évek - konferencia a Kádár-kor magyar irodalmáról

2017-11-13 09:28:46

Hallgatag évtized, az 1970-es évek címmel rendez kétnapos konferenciát csütörtökön és pénteken a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszéke és a Szépírók Társasága - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    A tanácskozás előadói a Kádár-kor "hallgatag évtizedét", az 1960-as évek viszonylagos enyhülésére következő reformellenesség, az ideológiai keményvonalasság megerősödésének időszakát járja körül. Egyebek mellett arra keresik a kutatók a választ, hogy a manipuláció nyílt és rejtett formái, a korszakot meghatározó támogatás, tűrés és tiltás hogyan torzították a magyar kultúra természetes működését.
    Az irodalomkutatók egyebek mellett azt is vizsgálják a szegedi konferencián: hogyan teremtette meg a politika az ellenállás technikáit a kor művészeti életének szereplőiben. A "magas" kultúra mellett több előadás hangzik el a populáris műfajokról, a titkosszolgálatok korabeli, a művészeti életet érintő tevékenységéről, valamint a cenzúra hangsúlyos hazai jelenlétéről az 1970-es években.
    A tudományos tanácskozáson tizenkét eladás hangzik el mások mellett olyan neves előadótól, mint Radnóti Sándor, Margócsy István, Standeisky Éva, Gervai András, Füzi László, Szőnyei Tamás, Szabó Gábor és Havasréti József.
    Csütörtökön este a Grand Caféban rendhagyó kritikai beszélgetést szerveznek Király István nemrégiben megjelent naplójáról, amelynek résztvevői Angyalosi Gergely, Pál Sándor Attila, Reményi József Tamás és Szilágyi Zsófia lesznek.