Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar Telekom: a tervek szerint az utolsó negyedév is jól alakul

2017-11-09 10:31:02

Az idei harmadik negyedéves jó eredmények ellenére nem változtat a 2017-re vonatkozó célszámain a Magyar Telekom - mondta Szabó János, a cég gazdasági vezérigazgató-helyettese, aki hozzátette, a tervek szerint az utolsó negyedév is jól fog alakulni.

    Szabó János a csütörtöki sajtóbeszélgetésen kiemelte, 2017-ben változatlanul 580 milliárd forint körüli árbevételt várnak.
    Elmondta, a korlátlan mobil adatforgalom megjelenése a piacon erős versenyhelyzetet teremt, ahogy a DIGI várható mobilpiaci belépése, vagy az Invitel felvásárlása is fokozta a versenyt.
    Hozzátette, a fejlesztések 2018-ben sem állnak le, a hálózati modernizációhoz és a sávszélesség biztosításához folyamatos fejlesztésekre van szükség. A 2015-ben elkezdett hálózatfejlesztéssel már 1,2 millió háztartásban tették elérhetővé a nagysebességű szélessávú vezetékes internetet - mondta.
    Közölte: a feltöltőkártyás piacon a kötelező regisztrációs időszak után 20 százalékkal csökkent a kártyás ügyfelek száma, a nagyrészt használaton kívüli kártyák kikerültek a rendszerből, de a bevételek nőttek a bevezetett percdíj-kedvezményekkel. Az előfizetéses ügyfelek részaránya már 60 százalékos a teljes ügyfélkörön belül.
    A Telekom minden fő portfólióban, így a vezetékes és a mobil piacon is növelte árbevételét, ahogy például rendszerintergációs bevételek is nőttek. Az uniós támogatásokkal megvalósuló hardver-, és szoftverbeszerzések, fejlesztések is hozzájárulnak a növekedéshez, ami főleg a közszférában tapasztalt jellemzően eszköztelepítés iránti erős keresletet tükrözi. Hozzátette: az innen származó bevételek növekedése lassulhat, mert 2018-ban lesz némi lanyhulás az uniós projektekben.
    A szervezeten belüli átszervezések javították az üzleti eredményt, a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) éves összevetésben 12,1 százalékkal, 57,2 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben. Kitért arra, hogy a macedóniai leányvállalatnál elindul a teljesítmény növekedése, a bevételek csökkenése megállt.
    A nettó adósságállomány 8,7 százalékkal, a 2016. év végi 376,6 milliárd forintról 343,7 milliárd forintra csökkent szeptember végére. A nettó eladósodottsági ráta - a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya - 37,4 százalékos volt. A tervek szerint lesz lehetőség az osztalékfizetésre, mert folyamatosan javul az eladósodottsági ráta - jelezte.
    A 2017-es évre változatlanul hagyott célkitűzések alapján az EBITDA nagyjából 182 milliárd forint lehet, az osztalék pedig részvényenként 25 forint.
    A Magyar Telekom korábban közzétett gyorsjelentése szerint a távközlési szolgáltató bevétele a harmadik negyedévben 8,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 155,4 milliárd forintot tett ki. Az adózott eredmény a harmadik negyedévben 19,34 milliárd forint volt, 41,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.