Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: a jobboldali pártszakadás után Macron uralja a teret Franciaországban

2017-11-02 09:12:58

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) kettészakadása után Emmanuel Macron köztársasági elnök uralja a politikai teret Franciaországban - mondta Soós Eszter Petronella Franciaország szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Ugyanakkor nemcsak a jobboldalon, hanem a baloldalon is fragmentálódik a francia belpolitika, ami Macron számára egy álomforgatókönyv, ugyanis úgy tudja bemutatni magát, mint az egyetlen kormányképes erő - közölte a kutató.
    Felidézte, hogy az LR a Macront támogatók és a Macron ellenesek mentén szakadt kettő és a párt kizárta a soraiból Edouard Philippe kormányfőt és több kormánytagot.
    Ez a helyzet megfelel Macron taktikájának, amelynek lényege, hogy csipeget egy kicsit jobbról és balról is. A mostani jobboldali pártszakadás pedig ideológiai kihívást is jelent az LR számára egyrészt a szuverenista jobboldali Nemzeti Front és a baloldal irányából is - tette hozzá.
    Mindez egy átmeneti korszakot jelent Franciaországban; az a kérdés, hogy Macron miként tudja stabilizálni a helyzetet - mondta Soós Eszter Petronella.