Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét több mint 100 korábbi minisztériumi alkalmazott ellen adtak ki elfogatóparancsot

2017-10-26 10:21:41

A külügyminisztérium 121 korábbi alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot csütörtökön Törökországban azzal a gyanúval, hogy az érintettek kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett gülenista mozgalommal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

    A rajtaütéseket főként a fővárosban, Ankarában hajtják végre, de a hatósági fellépés országszerte még további 29 tartományra kiterjed. Az érintettek állítólag felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a török vezetés szerint a hatalomátvételi kísérletet is szervezték. Az egykori minisztériumi dolgozókat a 15 hónapja tartó rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátották el állásukból.
    A török vezetés az 1999 óta - önkéntes száműzetésben - az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát vádolja a tavaly nyári puccskísérlettel, de ő következetesen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez.
    A hivatalos török álláspont értelmében a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.
    Legutóbb október 5-én a pénzügyi, továbbá a munkaügyi és társadalombiztosítási tárca 133 egykori alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot.
    Csütörtökön ugyanakkor újabb 70, aktív szolgálatot teljesítő katona, köztük 46 tiszt után is keresés indult hasonló indokból. Az a razzia 30 tartományt érint, központja a közép-törökországi Konya.
    Szeptember végén országszerte 125 olyan embert állított elő a török rendőrség, aki a gyanú értelmében a gülenista mozgalmon belül a török haderő több katonájának "tanítómestere" volt. Az ő vallomásaik alapján adtak ki csütörtökön elfogatóparancsot a 70 katona ellen is.
    Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez.
    Mivel a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is, az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.