Gedeon napja van. | 2024.03.28

Két nemzetközi kitüntetéssel is elismerték az ENSZ-ben Bogyay Katalin nagykövet tevékenységét

2017-10-24 08:32:31

Két nemzetközi kitüntetéssel is elismerték Bogyay Katalin magyar nagykövet tevékenységét az ENSZ-ben a világszervezet megalapításának évfordulója alkalmából. 

    Bogyay Katalin diplomáciai munkásságának elismeréseként kapta meg az ENSZ-hez akkreditált civil szervezetektől az ENSZ Szellemisége díjat, valamint az Értékteljes Világért Békedíjat. Mindkét kitüntetést az ENSZ Napjának ünnepén adták, illetve adják át a magyar diplomatának. Az ENSZ Napját a világszervezetet alapító okmány 1945-ös ünnepélyes ratifikálásának évfordulóján, október 24-én ünneplik. 
    Az ENSZ Szellemisége (Spirit of the UN) kitüntetést Bogyay Katalin az ünnep előestéjén, október 23-án, az ENSZ Egyházi Központjában megrendezett ceremónián vette át. A díjjal az ENSZ-hez kapcsolódó és vallásközi párbeszéddel foglalkozó civil szervezeteket összefogó bizottság a nagykövetnek azt a komoly és értékes munkáját ismerte el, amelyet a vallás- és kultúraközi párbeszéd előmozdításáért végzett több évtizeden keresztül. 
    A díj átadásakor a bangladesi Anvarul Karim Csoudhuri, korábbi ENSZ-főtitkárhelyettes kiemelte: Bogyay Katalin személyét és munkásságát az ENSZ-ben ismerik és nagyra becsülik. "Mind a művészetek, mind a kultúra, mind a média területén kiemelkedő szerepet vállalt, továbbá hazájának hiteles képviselete mellett mindig szem előtt tartotta azt is, hogy jobbá tegye a világot és megsegítse az emberiséget" - jelentette ki a bangladesi diplomata. 
    A másik díjat Magyarország állandó ENSZ-képviseletének vezetője október 26-án, csütörtökön veszi át a világszervezet New York-i székházában. Az Értékteljes Világért Békedíjat egy humanitárius szervezet ítélte oda neki a kulturális diplomáciában elért eredményeiért. Az indoklásban hangsúlyozzák: a nagykövet mindig kiemelten támogatta a békeépítés, a közvetítés és a művészetek szerepét a diplomáciában, kitüntetett figyelmet szentelt az oktatásnak és a kultúrának, valamint következetesen kiállt a női egyenjogúság és a nemek közötti egyenlőség mellett. 
    A díjat átadó nemzetközi humanitárius szervezet elsősorban a traumát átélők - például a fegyveres konfliktusok, természeti katasztrófák áldozatainak - lelki felépülését, megbékélését igyekszik elősegíteni. Bogyay Katalin a szervezet számos kezdeményezésében vett részt, a többi között az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) közgyűlési elnökeként aktív szerepet vállalt "a béke kultúrájának" meghonosításában.