Rudolf napja van. | 2024.04.17

Emléktáblát avattak a leghűségesebb magyar falu bírójának Susán

2017-10-20 21:25:54

Ha Sopront a leghűségesebb magyar városnak nevezik, akkor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Susa, méltán kiérdemelné a leghűségesebb magyar falu címet. 1919-ben Susa települést a trianoni diktátum alapján, csehszlovák közigazgatás alá vonták. Léhy Gábor susai bíró álhatatosságának köszönhetően, 1922. október 20-án tartott népszavazáson, a falu lakói Magyarországhoz tartozásuk mellett döntöttek.

Ríz Gábor országgyűlési képviselő méltatta az egykori suasai bírót

Léhy Gábor érdemei elismeréséül 1929-ben elnyerte a Magyar Érdemkereszt V. osztályát és feltehetően ekkor kapta a Magyar Nemzeti Múzeumhoz nemrég letétként került ezüst végű emlékbotot is.

A susai bíró botja (fotó: multkor)

A pácolt fabot vége gránátalma-szerű ezüst gömbben végződik, alatta vésett felirat olvasható:

„Susa község bírájának. A magyar határért! Runyai Sóldos Béla főispán”.

Léhy Gábor egykori községi bírónak, 95 évvel ezelőtti csodálatos tettét megörökítő emléktáblát ma avattak fel Susán.

- Az emléktábla avatásával, hazafias helytállásáért, kitartó munkájáért, a haza és ezen belül Susa szeretetéért adóztam tisztelettel Léhy Gábor bíró előtt. Nagy megtiszteltetés volt találkozni unokáival – Léhi Zoltánnal és dr. Léhi Máriával –, akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki azért, hogy a nagyapjuk által épített ház falára elhelyezhettük az emlékezés és a hála emléktábláját – mondta Ríz Gábor országgyűlési képviselő.

(di)