Tivadar napja van. | 2024.04.20

Németh Zsolt: Magyarországon egyre fontosabb a biztonság kérdése

2017-10-17 13:04:37

Magyarországon az elmúlt években egyre fontosabbá vált a külső és belső biztonság kérdése, és Izrael tapasztalata e területen kulcsfontosságú - mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az Országházban, miután a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnökével tárgyalt.

    A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Németh Zsolt kiemelte: a magyar-izraeli kapcsolatokban az elkövetkező időben nagy hangsúlyt helyeznek a biztonsági együttműködésre.
    Kifejtette: Magyarország "nyolcadik szomszédként" tekint Izraelre, hiszen több százezer magyar ajkú zsidó él ott, Magyarországon pedig szintén százezres nagyságrendben élnek zsidó honfitársaink. Magyarország elkötelezett, hogy a zsidó közösség biztonságban érezze magát itt és "meg tudja élni önazonosságát" - jelentette ki.
    A gazdasági kapcsolatokról szólva az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta: Izrael és Magyarország hasonlít egymásra abban, hogy egyik ország sem túl gazdag természeti erőforrásokban, viszont gazdag tudásban. A tudásalapú gazdaságra építeni Izrael számára kifizetődő stratégiának bizonyult, és Magyarország is ebbe az irányba kíván haladni, ami ugyancsak jó együttműködési lehetőségeket kínál a két országnak - mutatott rá.
    Németh Zsolt kitért rá: az Európa jövőjéről folytatott vitát illetően Magyarország úgy tekint Izraelre, mint "a nyugati demokrácia egyik előretolt bástyájára a Közel-Keleten", Izrael része a nyugati kultúrának. Európában és Izraelben "hasonlóan képzeljük el sokan a jövőt" - vélekedett.
    A politikus megjegyezte: a találkozón magyar és izraeli részről is több párt képviselői vettek részt.
    Avi Dichter hangsúlyozta: a biztonság fenntartása, a terrorizmus elleni harc területén Izrael rengeteg tapasztalatot szerzett, és ezt igyekszik átadni Magyarországnak.
    Mint mondta, a terrorista fogalmának meghatározása fontos kérdés, hiszen míg számunkra világos, hogy a terrorista ártatlan embereket szándékosan megtámadó ember, vannak helyek, ahol az öngyilkos merénylők nem terroristának számítanak, hanem hősnek. Izrael sok olyan tapasztalatot gyűjtött a terrorizmus elleni küzdelemben, amelyet más országok, például Magyarország úgy tanulhat meg, hogy közben nem kell több száz ártatlan embernek meghalnia - fogalmazott.