Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tizenegy sérült Londonban, a rendőrség szerint közlekedési baleset történt

2017-10-07 21:29:21

Tizenegy ember megsérült szombaton a londoni Természettudományi Múzeum előtt, ahol a járdára hajtott egy autó. A Scotland Yard szombat este bejelentette, hogy nem terrorcselekmény, hanem közlekedési baleset történt.

    A londoni mentőszolgálat és a rendőrség egyidejű tájékoztatása szerint a tizenegy sérült közül kilencen szorultak kórházi ellátásra, jórészt láb- és fejsérülésekkel. A sérültek egyike sincs életveszélyben.
    Az incidens szombaton késő délután, London egyik leglátogatottabb turistacélpontjánál, a South Kensington kerületben lévő múzeumi negyedben történt, ahol egy fekete Toyota fordulás közben felhajtott a gyalogosokkal zsúfolt járdára. A kocsi két másik járművel is ütközött, és végül a járdát védő vasoszlopokon akadt fenn.
    A Toyota vezetőjét járókelők a földre teperték, majd átadták a környéket pillanatok alatt ellepő fegyveres rendőri egységeknek.
    A férfit őrizetbe vették és egy észak-londoni rendőrőrsre vitték.
    Az incidens után egy időre lezárták és kiürítették a városrészt kiszolgáló South Kensington metróállomást, valamint a Természettudományi Múzeumot, a Tudománytörténeti Múzeumot és a Victoria & Albert Múzeumot, amelyek egymás közvetlen közelében vannak.
    A Scotland Yard szombat este bejelentette, hogy az incidens nem kötődik a terrorizmushoz, a vizsgálat közlekedési baleset ügyében folyik.
    A Downing Street szóvivője közölte, hogy a történtekről tájékoztatták Theresa May miniszterelnököt, aki együttérzéséről biztosította a sérülteket.
    Március vége óta öt terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában, ezek közül háromnak az elkövetői gyalogosokat gázoltak el.
    Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.
    Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.
    Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.
    Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.
    Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.
    A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.
    Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az  észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba vittek.
    A múlt hónap közepén pokolgép lépett működésbe a londoni District metróvonal egyik szerelvényén, a tenisztornáiról világhírű Wimbledon városrész közelében. A szerkezet nem robbant fel, csak lángra kapott, de így is 30 utas könnyebben megsérült.
    A merénylet ügyében egy 18 éves férfi ellen vádat emeltek; ő a jövő héten áll bíróság elé.
    Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben. Ez a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre.