Auguszta napja van. | 2024.03.29

Festői szerelmekről szól a szegedi REÖK új színházi sorozata

2017-10-07 15:32:58

A nagy sikerű Így szerettek ők után új felolvasószínházi sorozat indul októberben a szegedi Reök-palotában: első alkalommal Mednyánszky László életéből ismerhet meg ritkán hallható, évtizedekig titkolt részleteket a közönség - tájékoztatta a Regionális Összművészeti Központot (REÖK) működtető Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense az MTI-t.

    Fábián Barbara emlékeztetett arra, hogy a tízéves központ történetének legnagyobb színházi sikere volt az Így szerettek ők - öREÖK szerelmek című felolvasószínházi sorozat. Nyáry Krisztián magyar írók és költők szerelmi történeteit elbeszélő, népszerű könyvei alapján hét bemutatót tartottak a palotában az ötletgazda Réczei Tamás rendezésében.
    A szobaszínházi produkciókat összesen mintegy ezerötszázan látták. A sorozatindító - Szabó Lőrincről szóló - előadást novemberben Budapesten, az Átriumban is megnézhetik az érdeklődők.
    Október 12-én hasonló, szintén Nyáry Krisztián történeteiből készülő sorozat indul Festői szerelmek címmel. Az előadásokból kiderül, hogyan éltek a legismertebb magyar festők, kiket látunk vásznaikon, kik azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak képeire.
    Az első mester Mednyánszky László lesz, akit Poroszlay Kristóf színművész személyesít majd meg Réczei Tamás rendezésében. A közönség megtudhatja, mi lehetett a festő különös vonzalma mögött, amelynek következtében a legtöbb képén megtört, elesett férfi látható. Mednyánszky erről így vallott: "Humorom és kedvem telt e furcsa társaságban. Érdekeltek az emberi penészvirágok, ahogyan természettudósok érdeklődnek különös állatfajták iránt. Nemkülönben magamról is, mint erjedésben lévő termékről gondolkodom."