Emma napja van. | 2024.04.19

A spanyol kormány megkönnyítette a cégek székhelyének megváltoztatását

2017-10-06 17:50:00

A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását - jelentette be a spanyol gazdasági miniszter a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

    Luis de Guindos elmondta: a szombaton hatályba lépő rendelet értelmében a székhelyváltoztatáshoz nem lesz szükséges a részvényesi közgyűlés jóváhagyására, hanem azt az igazgatótanács döntése alapján is végre lehet hajtani.
    Igaz ez azokra a cégekre is, amelyek alapszabályzata jelenleg előírja a közgyűlési szavazást. Ha továbbra is érvényben szeretnék tartani ezt a kitételt, akkor azt a jövőben újra, külön kell rögzíteniük az alapszabályban - tette hozzá.
    A politikus hangsúlyozta: a rendeletet elfogadását több vállalat is kérte a spanyol kormánytól.
    A központi vezetés egy nappal azután hozta meg ezt a döntést, hogy a Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja bejelentette: áthelyezi székhelyét Barcelonából Alicanteba, mert így tudja garantálja a jogbiztonságot ügyfeleinek és részvényeseinek.
    A világ 18 országában jelenlévő Banco Sabadell központja 136 év után költözik el Barcelonából.
    A vasárnapi függetlenségi népszavazás óta több cég, például az Eurona Wireless távközlési szolgáltató vállalat és az Oryzon Genomics biotechnológiai cég is bejelentette: Madridba költözteti központját.
    Úgy tudni számos nagyvállalat fontolgat hasonló lépést, a Caixabank, amely Spanyolország harmadik legnagyobb bankja, és a Gas Natural gázszolgáltató cég vezetőtestületei péntek délután tárgyalnak erről a lehetőségről.
    A cégek székhelyének áthelyezése Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, és a vagyonátruházási illeték.
    Katalóniában múlt vasárnap annak ellenére tartottak függetlenségi népszavazást, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A katalán kormány pedig arra készül, hogy egyoldalúan kinyilvánítja a függetlenséget Spanyolországtól. 
    A cégek szerint a belpolitikai bizonytalanság negatív hatás gyakorol a helyi gazdaságra, amelynek időtartama ráadásul beláthatatlan, ezért a székhelyek áthelyezésével szeretnék elkerülni az esetleges veszteségeket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó