Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: gyengült a Jobbik

2017-10-06 13:05:24

A Századvég szeptember végi közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP továbbra is stabilan vezet a politikai erőtérben, míg a Jobbik gyengülése tovább folytatódott.

    A Századvég Alapítvány szeptember 23-27. között végzett telefonos közvélemény-kutatásának eredményét pénteken küldte el az MTI-nek. A felmérés szerint a kormánypártok jelenleg 34 százalékon állnak a teljes népességen belül, azaz stabilan vezetik a pártok preferencia-rangsorát, míg az MSZP hosszú idő után újra megelőzte a Jobbikot, így 10 százalékkal a második helyen áll. 
    A Jobbikra a válaszadók 9 százaléka voksolna, az LMP támogatottsága 5 százalék, a Demokratikus Koalícióé 4 százalék. Az Együtt továbbra is 1 százalékon áll, más pártokat a megkérdezettek 7 százaléka választana, a bizonytalanok aránya pedig jelenleg 30 százalék - olvasható a Századvég közleményében.
    A kutatás szerint a Fidesz-KDNP a biztos szavazó pártválasztók 49 százalékát tudhatja jelenleg maga mellett, míg az MSZP és a Jobbik fej-fej mellett áll ebben a közegben, 16-16 százalékkal. Az LMP-t a biztos szavazó pártválasztók 6 százaléka, a DK-t 5 százaléka választaná, az Együtt támogatottsága pedig 1 százalék. Más pártokra a biztos szavazó pártválasztók 7 százaléka voksolna.
    A Századvég közleménye szerint az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.