Tivadar napja van. | 2024.04.20

Emmi: megalakult az intézményiférőhely-kiváltást koordináló testület albizottsága

2017-10-05 10:50:18

Az emberi jogi szempontok érvényesesítése érdekében civil szakértőkkel kiegészülve megalakult az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület albizottsága - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint a kormány elkötelezett, hogy a fogyatékos emberek számára minél nagyobb mértékben biztosítsa az önálló életvitel és a közösségi élet lehetőségét. Ennek érdekében 22 milliárd forintból mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki 2019 elejéig a nagy létszámú szociális intézményekből. 
     Az új testület célja a még nem érintett nagy létszámú, fogyatékos embereket ellátó bentlakásos intézmények működésének monitorozása, ajánlások, észrevételek megfogalmazása. 
    A bizottság - kockázatelemzés után - ütemezetten látogatja végig azokat a több mint ötvenszemélyes állami, civil és egyházi intézményeket, amelyek fogyatékos, pszichiátriai és szenvedélybeteg embereket látnak el. Az albizottság ajánlásokat, észrevételeket fogalmaz majd meg a nagy létszámú intézmények működésére, az ellátottak életminőségére, az ellátás minőségére, az ellátotti jogok érvényesülésére vonatkozóan.
    A koordináló testület albizottságának civil és érdekvédelmi szférából érkező tagjait az Autisták Országos Szövetsége, a Siketvakok Országos Egyesülete, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa és a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégium delegálta - írták.