Emma napja van. | 2024.04.19

Finnország előtt tiszteleg a Magyar Rádió Énekkara 

2017-10-05 10:44:12

A függetlenségét 100 éve kivívó Finnország előtt tiszteleg a Magyar Rádió Énekkara csütörtöki hangversenyével Budapesten, az Egyetemi templomban - hangzott el az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. 

    A hangversenyen a finn zeneszerző Einojuhani Rautavaara Vigilia című művét adja elő az énekkar ismert hazai zenészek közreműködésével - ismertette Kovács Géza, a Magyar Rádió Zenei Együttesei ügyvezetője 
    Mint mondta, ezzel szeretnék ünnepelni azt a rokon népet, amellyel nemcsak a nyelvünk rokon, de "legalább annyira hányattatott történelmük volt, mint nekünk magyaroknak". Kovács Géza elmondta, hogy Rautavaara az 1956-os magyar forradalomról is írt operát, amit a Magyar Állami Operaházban is előadtak.
    Hozzátette: a finn zenei élet meglepően gazdag. Példaként említette Jean Sibeliust és tanítványát, Einojuhani Rautavaarát. A Vigiliáról elmondta: ezzel a gyönyörű, az 1970-es években komponált művével tisztelegnek a finnek előtt, egy olyan különleges helyszínen, mint a főváros egyik legszebb barokk műemléke, a Egyetemi templom.
    Kovács Géza beszélt arról is, hogy az évadban olyan különleges helyszíneken is fellépnek, mint például a Vigadó vagy a Mátyás-templom, hogy "a művek jól érezzék magukat"
    Pad Zoltán, az MR énekkarának karvezetője a tavaly elhunyt Einojuhani Rautavaara két részből álló, egész estés virrasztását a vokális irodalom egyik legnagyobb alkotásának nevezte.