Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gázában ül össze három év után a palesztin kormány

2017-10-03 09:24:53

Három év után ismét a Gázai övezetben tartja szerdán rendes heti ülését a palesztin kormány, az övezetet uraló Hamász szervezet és a Ciszjordániát irányító Fatah párt megbékélésének jegyében - jelentette a Háárec című izraeli újság kedden.

    Már hétfőn az övezetbe érkezett Rámalláhból Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnök vezetésével, harminc járműből álló konvojjal a palesztin kormány, amelyet több száz ünneplő ember fogadott az erezi izraeli átkelőhelyen. 
    "Azért térünk vissza Gázába, hogy befejezzük a megbékélést, helyreállítsuk a nemzeti egységet, véget vessünk a megosztottság fájdalmas hatásainak és tégláról téglára újjáépítsük Gázát" - hangsúlyozta a pártonkívüli Hamdalláh megérkezésekor. 
    A Hamász a múlt héten bejelentette, hogy átadja a Gázai övezet adminisztratív ellenőrzését egy Rámi Hamdalláh vezette egységkormánynak, miközben terveik szerint a mozgalom fegyveres szárnya önálló egységként továbbra is meghatározó ereje maradna a Gázában élőknek. 
    Ezzel megkezdődött a két, egymással tíz éve, a Hamász gázai erőszakos hatalomátvétele óta súlyos ellentétben álló palesztin frakció megbékélése. Szakértők szerint ez közelebb vihet a békefolyamat feléledéséhez, mert gyöngítheti Izrael azon érvelését, hogy nincs tárgyalópartnere a palesztin oldalon.
    A megbékélés gyenge pontjára világítanak rá ugyanakkor a Rámalláhban maradt Mahmúd Abbász palesztin elnök hétfői szavai. Számára elfogadhatatlan a libanoni síita milícia, a Hezbollah modelljének átvétele - mondta -, vagyis az, hogy a Libanonban meghonosodott gyakorlat szerint a Hamász - fegyvereit megtartva - "állam az államban" maradjon, miközben a civil közigazgatás ügyeit átengedné a kormánynak.
    "A Palesztin Hatóságnak mindent a kezében kell tartania" - jelentette ki Abbász az egyiptomi CBC népszerű arab televíziónak adott interjújában. "Még világosabb leszek. Nem fogadom el a Hezbollah libanoni gyakorlatát, egy állam vagyunk, egy rendszer, egy törvényünk és egy fegyverünk van" - szögezte le. 
    Közben Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti különmegbízottja a kiegyezést üdvözölve Izrael elismerésére szólította fel a palesztinokat - közölte kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. 
    "Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy bármely palesztin kormánynak egyértelműen és nyíltan el kell köteleznie magát az erőszakmentesség mellett, el kell ismernie Izraelt, el kell fogadnia a korábban megkötött megállapodásokat és a békés tárgyalásokat" - írta Greenblatt a Twitter-oldalán.