Auguszta napja van. | 2024.03.29

Völner: az unió azt üzeni, Európa kapui nyitva

2017-10-02 10:55:13

Brüsszel zöld lámpának tekinti az Európai Bíróság Magyarországot elmarasztaló kvótaítéletét ahhoz, hogy egyúttal fel is gyorsítsa és automatizmussá tegye a migránsok gyors ütemű betelepítését a kontinensre - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Hírlapban hétfőn megjelent interjúban. 

    Az államtitkár a migránsok áttelepítését célzó, a múlt héten lejárt kvótahatározattal kapcsolatban elmondta: a gyakorlatban végrehajthatatlan, amit Brüsszel elvár, tehát egyértelműen politikai akcióról van szó, amelynek az a célja, hogy megágyazzanak egy állandó elosztási mechanizmusnak. Hozzátette: már be is jelentették, folytatni akarják a betelepítéseket és újabb, ötvenezer migránst érintő relokációs programról is beszéltek. 
    Az Európai Bizottság bejelentése megerősítette, hogy Brüsszelben gőzerővel zajlik a Soros-terv végrehajtása, újabbnál újabb áttelepítésekről beszélnek. Világos, hogy Brüsszel zöld lámpának tekinti az Európai Bíróság kvótaítéletét ahhoz, hogy felgyorsítsa és automatizmussá tegye a migránsok betelepítését - jelentette ki. Az államtitkár szerint a munkavállalásra feljogosító kék kártya nyílt megnevezése arra figyelmeztet, hogy az EU most már nyíltan is legalizálni akarja a gazdasági migránsok betelepítését Európába, éppen úgy, ahogy az a Soros-tervben is áll. Ez pedig bevándorlók millióit indítja el Euró­pa felé, mert Brüsszel mindezzel azt üzeni, hogy Európa kapui nyitva vannak előttük - tette hozzá. 
    Völner Pál emlékeztetett, Soros Györgynek kezdetektől az a terve, hogy legyen egy állandó mechanizmus, a program finanszírozása pedig vagy a kohéziós támogatások rovására menjen, legyen adóemelés, vagy vegyenek fel hitelt a nemzetállamok.
    Hozzátette: az európai polgárok véleménye és Európa vezető politikusainak a véleménye nem feltétlenül vág egybe, és "talán van remény arra, hogy idővel olyan kormányok kerüljenek hatalomra, amelyeknek az álláspontja hasonlít Magyarországéra". Az államtitkár elkeserítőnek nevezte, hogy az Európai Bizottságnál nem látszik semmiféle áttörés, változás, a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker "ragaszkodik a teljesen hibás politikájához". 
    Völner Pál szerint az állandó betelepítési kvótához jogszabályalkotásra lenne szükség, de  félő, hogy "kitalálnának egy olyan újabb jogi trükköt, mint 2015 szeptemberében", és - a kormány álláspontja szerint jogszerűtlenül - többségi döntéssel keresztülvinnék az elképzeléseiket.
    Mint mondta, az állam- és kormányfők tanácsában mindenképpen egyhangú döntés kellene, így Magyarország ott tudná is blokkolni az állandó, felső határ nélkül elosztási mechanizmusra vonatkozó javaslatokat. Megjegyezte: a kérdésbe az Európai Parlamentnek is lenne beleszólása, de egyrészt a parlamentet az államtitkár nem érzi olyan erős szereplőnek, amely akadályt gördítene egy ilyen terv elé. "Másrészt pedig azzal is tisztában vagyok, hogy a képviselők jelentős része, több mint egyharmada elkötelezett Soros-támogató" - jegyezte meg. 
    A politikus szerint a német választásoknak erős üzenete van: a német választók is fontosabbnak tartják a határvédelmet, mint a migránsok befogadását. Ha marad a korábbi nagykoalíció, akkor jelentős változásokra nem lehet ebben a kérdésben számítani, a liberálisok szerint vissza kell vinni a migránsokat a háború végén oda, ahonnan jöttek, a zöldek viszont bevándorláspártiak.
    Úgy vélte, ugyanakkor az AfD parlamenti jelenléte szűkíteni fogja Merkelék mozgásterét. 
    "Ha megmarad ez a konfliktus a bevándorlással kapcsolatban, akkor tovább erősödhetnek. Vagy tovább erodálják magukat a nyugat-európai elitek ezzel a kérdéssel, vagy elfogadják a csendes többség véleményét és visszavesznek a lendületből" - jelentette ki. 
    Az államtitkár kitért arra is, a Soros-tervről rendezett nemzeti konzultációban szeretnénk minél magasabb részvételi arányt elérni, mert a kormány számára fontos a magyar emberek véleménye, hogy a jövőben ennek megfelelően hozhassa meg döntéseit, illetve hogy a folytatódó brüsszeli vitában is a magyar állampolgárok akaratát képviselhesse. A nyomás nem szűnik, ezért nekünk is időről időre meg kell mutatnunk, hogy ellenállunk - hangsúlyozta.