Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lemond Ujhelyi István az MSZP alelnöki posztjáról

2017-10-02 09:53:32

 

Ujhelyi István lemondott az MSZP alelnöki tisztségéről - közölte a politikus hétfőn az MTI-vel.

 

    Ujhelyi István közleményében azt írta: bár töretlenül vágyik a változásra, az MSZP alelnökeként mától nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért. 
    "Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről" - írta a politikus.
    Hétfőn Botka László is lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről.    
    Ujhelyi István szerint méltatlan és számára vállalhatatlan az a folyamat, ami a demokratikus oldalon történik. "Orbánisztán egyértelműen befurakodott az ellenzéki erők sorai közé, beépítette embereit majd minden potens mozgalomba" - hangsúlyozza. Ezt - írta - eddig is sejtették, de őszintén hitte, hogy maguk mögött hagyva eddigi hibáikat győzhetnek felettük. "Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatalom piszkos eszközeivel támogatott "puccs" eléri célját: a demokratikus erők végletesen megosztottá és megtörtté váltak" - értékelt.
    Az MSZP-s európai parlamenti képviselő arról is írt: huszonnégy éve tagja az MSZP-nek és büszke arra, hogy "Horn Gyulákhoz, Kiss Péterekhez, Lendvai Ildikókhoz hasonló és sokezer, tisztséget nem viselő tisztességes európai szociáldemokratával együtt" küzdhetett az elmúlt években "egy demokratikus, európai Magyarországért". 
    Hangsúlyozza: elveit, értékeit és egykori harcostársait most sem akarja elárulni, vagy megtagadni, éppen az elvei, értékei és egykori harcostársai emléke iránti felelősség miatt került lépéskényszerbe. 
    Ujhelyi István a párttagok és választók bocsánatát és megértését kérte, de szerinte pártvezetőként nem vállalhat felelősséget és sorsközösséget a következő időszakért. Nagyon szeretném, ha ez a mozgalom újra Magyarország történelmét formálni képes erővé emelkedne - hangsúlyozza. 
    A közleményben Ujhelyi István kitér arra, is, hogy számára a feloldhatatlan konfliktus nem a DK és az MSZP viszonyáról szól, hiszen személyesen eddig is harmonikus kapcsolatban volt a Demokratikus Koalíció politikusaival és választóival, ugyanakkor szerinte csak a teljes, demokratikus ellenzéki oldallal együttműködve lehet esély az "orbáni rezsim" leváltására.
    Ujhelyi István leszögezte: európai parlamenti képviselőként, ahogy eddig is, minden erejével a demokratikus Magyarország érdekeit képviseli az európai színtéren.