Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: az államháztartás és a vállalatok is pénzügyi többlettel zárták a második negyedévet

2017-10-02 09:46:28

Az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó többlete 34 milliárd forint, a negyedéves GDP 0,4 százaléka volt az idei második negyedévben, a GDP 2,5 százalékának megfelelő első negyedévi 211 milliárd forint után. A június végéig eltelt egy évben viszont a GDP 1,4 százalékának megfelelő 512 milliárd forint finanszírozási igénye támadt az államháztartásnak főként a tavalyi negyedik negyedévi 865 milliárd kiadási többlete miatt - jelentette hétfőn a pénzügyi számlák adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

    A vállalati szektor második negyedévi finanszírozási többlete, azaz a hitelfelvételeit meghaladó nettó megtakarítása 248 milliárd forint, a GDP arányában 2,7 százalék volt az első negyedévi 592 milliárd forintos, a GDP 7,1 százalékának megfelelő hiteligényt követően. A június végén zárult egy évben a vállalatok finanszírozási szükséglete 146 milliárd forint, a GDP 0,4 százaléka volt.
    A legnagyobb megtakarítást azonban 483 milliárd forintot a háztartások könyvelhették el, ami a GDP 5,2 százalékának megfelelő összeget tett ki. Jelentős mértékben emelkedett a készpénz és folyószámla betétek állománya, a lekötött betéteknél viszont folytatódott a nettó betétkivonás, számottevő kereslet mutatkozott az állampapírok iránt, ezen belül is a hosszú lejáratú papírokba történő befektetések bővültek - tette hozzá az MNB. A június végéig eltel egy évben a lakossági megtakarítások 1578 milliárd forintot értek el, ami a GDP 4,4 százalékának megfelelő összeg.