Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nézőpont: a biztos választók körében 2014-hez hasonló a kormánypártok támogatottsága

2017-10-02 09:13:29

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciájában a Fidesz-KDNP őrzi 43 százalékos táborát; ez az arány a 2014-es választások idején 44 százalék volt - mondta Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    A felmérés szerint szerint az MSZP 11, a DK 8 százalékon áll. 
    Az elemző szerint, mivel a DK az MSZP mögött van támogatottságban, emiatt gondolhatják, hogy egy "kis keménykedéssel" ki tudnak valamit alkudni. Ráadásul a DK szavazói jóval aktívabbak, mint az MSZP szimpatizánsai, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc DK-elnök elutasítottsága még mindig magas.
    Nagy Dániel szerint a baloldal továbbra is nagyon töredezett, ezzel együtt úgy vélekedett, valószínűleg lesz valamilyen együttműködés.
    A Nézőpont legfrissebb felmérése szerint a teljes felnőtt lakosság körében egyharmad szimpatizál a Fidesz-KDNP-vel, szintén egyharmados a teljes ellenzék támogatottsága. Ezen felül egyharmad a bizonytalanok, rejtőzködők aránya - fejtette ki Nagy Dániel, de mint megjegyezte: ők politikailag inaktívnak tekinthetők, vélhetően nem mennek el szavazni.